Αφήνουν χωρίς ΑΤΜ τρία νησιά

Να δοθεί μια λύση εδώ και τώρα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων ζητούν οι δήμαρχοι Τήλου, Κάσου και Λειψών

Κλυδωνισμούς έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες της Τήλου, της Κάσου και των Λειψών η απόφαση της Alpha Bank να αναστείλει, από τις 14 Σεπτεμβρίου, τη λειτουργία των καταστημάτων της στα τρία ακριτικά νησιά. 

Οι δήμαρχοι Τήλου Μαρία Καμμά, Κάσου Μαρία Τσανάκη-Σορώτη και Λειψών Φώτης Μάγγος έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτη τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, ζητώντας λύση «εδώ και τώρα» στο ζήτημα που έχει προκύψει. Η τράπεζα -σημειώνεται στην επιστολή- γνωστοποίησε το κλείσιμο των καταστημάτων «με ένα fax», χωρίς να έχει ενημερώσει, χωρίς να έχει εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης και παραπέμποντας την «εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών στα καταστήματα της Λέρου, της Καρπάθου και της Ιαλυσού Ρόδου».

Για ένα παράβολο

Οπως τονίζουν οι τρεις δήμαρχοι, «στο εξής, κάθε μικρονησιώτης θα θαλασσοδέρνεται για ώρες προκειμένου να αγοράσει ένα παράβολο των 10 ευρώ ή να πληρώσει έναν λογαριασμό ή να διεκπεραιώσει μια οποιαδήποτε απλή τραπεζική συναλλαγή».

Στην επιστολή τους υπενθυμίζουν, δε, ότι «οι τράπεζες διασώθηκαν χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, από τα χρήματα των φορολογουμένων και με απόφαση του κράτους. Αυτές, με τη σειρά τους, έχουν ηθική και κοινωνική υποχρέωση τούτη την ώρα να στηρίξουν τον Ελληνα πολίτη, παραμερίζοντας τις λογιστικές λογικές και τις οικονομίες κλίμακας. Αν δεν το κάνουν από μόνοι τους, θα πρέπει να τους υποχρεώσετε εσείς ως κράτος - έχετε κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση».

Οι τρεις δήμαρχοι, τέλος, γνωστοποιούν ότι οι τοπικές κοινωνίες θα αντιταχθούν στην απόφαση της τράπεζας και ζητούν από την κυβέρνηση να σταθεί αρωγός στον αγώνα τους.