Γένοβα: Πόνος και οργή για την κατάρρευση της γέφυρας

Αναπάντητα ερωτήματα για την ανείπωτη τραγωδία με τους 39 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίεςΑπό την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Ανείπωτος πόνος αλλά και τεράστια οργή είναι τα συναισθήματα που έχουν κυριεύσει από την Τρίτη το μεσημέρι τους περισσότερους Ιταλούς, εξαιτίας της ξαφνικής κατάρρευσης μεγάλης οδογέφυρας στη Γένοβα, εξαιτίας της οποίας βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 39 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και τέσσερις Γάλλοι- και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις Αρχές της πόλης, περίπου στις 12 το μεσημέρι μέρος της γέφυρας Μοράντι του αυτοκινητοδρόμου Α10, που ενώνει τη βόρεια Ιταλία με τη Γαλλία, κατέρρευσε εν μέσω σφοδρής καταιγίδας. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, πάνω στην autostrada βρίσκονταν 30 με 40 αυτοκίνητα και 10 φορτηγά, τα περισσότερα από τα οποία έπεσαν στο κενό από ύψος 45 μέτρων. Τα συνεργεία διάσωσης κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες, δίνοντας ολονύχτια μάχη προκειμένου να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους. Στα νοσοκομεία της περιοχής νοσηλεύονται 16 άτομα -12 από τα οποία σε κρίσιμη κατάσταση-, ενώ έως χθες το απόγευμα υπήρχαν και 12 αγνοούμενοι.

Αγνωστα τα αίτια

Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα, ωστόσο αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πτώση κεραυνού. «Αδύνατον να προβλεφθεί» το δυστύχημα, δήλωσε αργότερα ο Στέφανο Μαριλιάνι, διευθυντής της εταιρίας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου ASPI. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι επανειλημμένα στο παρελθόν είχαν προειδοποιήσει τους αρμοδίους για τα προβλήματα της συγκεκριμένης γέφυρας. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι την ημέρα της τραγωδίας βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης, οι οποίες ενδέχεται να συνέβαλαν στην κατάρρευση.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να κηρύσσει εθνικό πένθος στη χώρα και την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την προηγούμενη ημέρα ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ζήτησαν τις παραιτήσεις των διευθυντικών στελεχών της εταιρίας που διαχειρίζεται τους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους. Χθες ο Κόντε επιβεβαίωσε ότι αρχίζει η διαδικασία για την ακύρωση της ανάθεσης εκμετάλλευσης του δικτύου αυτοκινητοδρόμων στην ιδιωτική εταιρία Atlantia, του ομίλου Μπενετόν. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι είναι η πέμπτη κατά σειρά στην Ιταλία σε πέντε χρόνια!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα