Ολη η αλήθεια για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών!

Τα παλικάρια που δεν λύγισαν για 167 ημέρες στα κολαστήρια του Ερντογάν

Τα τουρκικά ζόρια στην οικονομία λόγω ΗΠΑ, ο τρόμος του Ερντογάν για «ήττα» στο Αιγαίο και ο καίριος ρόλος του ΚατάρΗ Θέση μας: Ε, όχι και «μας έκανε χάρη»…

Διαβάστε επίσης:

►Μια νέα «αρχή» για τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας βλέπει ο διεθνής Τύπος

►Το χρονικό της «οδύσσειας» των 167 ημερών

►Οι επιστροφές αποκάλυψαν την απάτη των φοροτεχνικών

►Αφήνουν χωρίς ΑΤΜ τρία νησιά

►«Αυτός είναι ο δρόμος της Τουρκίας για μια καλή γειτονία»!

►Για το «μεγάλο δώρο της Παναγίας» μίλησαν Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος

►Πτήση με αμηχανία, φωτογραφίες και… λίγη μπίρα

Με το κεφάλι ψηλά επέστρεψαν, έπειτα από πέντε μήνες, από τα… κολαστήρια του Ερντογάν οι δύο στρατιωτικοί μας. Χωρίς να λυγίσουν στις ψυχολογικές πιέσεις που τους άσκησε το καθεστώς, που τους είχε εγκλείστους χωρίς καν να τους απαγγελθεί κατηγορία, πάτησαν το πόδι τους στην πατρίδα την ώρα που ξημέρωνε η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Ο στριμωγμένος «σουλτάνος» αναγκάστηκε να πράξει το αυτονόητο.

Ωστόσο το παρασκήνιο της ιστορίας εμπεριέχει σοβαρές γεωπολιτικές διαστάσεις, καθώς συνδέεται ευθέως με την αρνητική συγκυρία για την Τουρκία εξαιτίας της ολομέτωπης επίθεσης των αγορών και με αμερικανική υπαγόρευση. Δεν είναι άσχετη, επίσης, με τον κρυφό… τρόμο του Ερντογάν για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, με την… κάλυψη του αμερικανικού παράγοντα αλλά και με το πρόσφατο «δώρο» της Αθήνας στον «σουλτάνο», την αντικατάσταση των δύο μουφτήδων στη Θράκη.

Μετά το πραξικόπημα του 2016 ο τουρκικός στρατός διέρχεται σφοδρότατη κρίση, καθώς εκατοντάδες αξιόμαχα στελέχη του κατηγορήθηκαν και εκδιώχθηκαν από το στράτευμα, με συνέπεια σήμερα να παρουσιάζεται εξαιρετικά αποδυναμωμένος και με μεγάλα κενά – ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία. Ο Τούρκος πρόεδρος, γνωρίζοντας την κατάσταση, τρέμει στην ιδέα μιας ταπεινωτικής ήττας σε επεισόδιο στο Αιγαίο, καθώς για τον ίδιο θα συνιστούσε την οριστική αποκαθήλωση και το τέλος του ως εθνικού ηγέτη, προς μεγάλη χαρά των Αμερικανών.

Η αποφυλάκιση των δύο ερμηνεύεται παράλληλα ως άνοιγμα της Τουρκίας στην Ευρώπη, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της Αγκυρας να αναζητήσει νέους συμμάχους μετά το «σπάσιμο» των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και ως μήνυμά της στις αγορές ότι εφεξής θα συμπεριφερθεί πιο… λογικά.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν αναφορά στο γεωπολιτικό «στρίμωγμα» του Ερντογάν από τους Αμερικανούς, χωρίς πάντως να μπουν σε περισσότερες λεπτομέρειες, θέλοντας -για προφανείς λόγους- να υποβαθμίσουν αυτή τη διάσταση.

Σε όλα τα επίπεδα

Παράλληλα, πρόσθεταν ότι η διεθνοποίηση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και οι αθόρυβες διπλωματικές ενέργειες που έγιναν σε όλα τα επίπεδα απέδωσαν, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, καρπούς.

Περιορίζονταν να παραπέμψουν στη δίωρη κρίσιμη συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ, όταν ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά δήλωνε αισιόδοξος. Παρά το γεγονός ότι οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπήκε σε κανενός είδους «παζάρι» με τον κ. Ερντογάν, εντούτοις το θέμα των δύο μουφτήδων φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε ως παραχώρηση ώστε να πειστεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημαντικό, επίσης, ρόλο διαδραμάτισε το Κατάρ, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, και μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η προ ημερών επίσημη επίσκεψη του Καταριανού υπουργού Αμυνας και η συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο. Να σημειωθεί ότι το Κατάρ διατηρεί άριστες οικονομικές σχέσεις με την Αγκυρα, στην οποία «σπρώχνει» άφθονο χρήμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ακόμη πως οι ελληνικές προσπάθειες στο διεθνές πεδίο δεν σταμάτησαν ποτέ αυτές τις 167 μέρες και ότι το ζήτημα έμπαινε αδιάλειπτα στα διεθνή fora, ενώ τέθηκε και στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν τον Απρίλιο. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου για το θέμα των δύο στρατιωτικών μας.

Μαξίμου: Ευλογεί τα γένια του «εξηγώντας» πώς έφτασε το τέλος της ομηρίας

Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου περιγράφονται το πλαίσιο και οι ενέργειες που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εκεί σημειώνεται ότι η Ελλάδα επέμεινε σταθερά στον δρόμο της διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας εντάχθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, τέθηκε επιτακτικά από τους κ. Τουσκ και Γιούνκερ στη Σύνοδο της Βάρνας, ενώ αναδείχτηκε επίμονα στο ΝΑΤΟ τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Σημειώνεται ακόμη ότι το ζήτημα τέθηκε επανειλημμένως στις γερμανοτουρκικές και τις αμερικανοτουρκικές συνομιλίες, αλλά και στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν τον Απρίλιο, αφού λίγες ημέρες πριν είχε αναφερθεί σχετικά ο πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο. Γίνεται, επίσης, εκτενής αναφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στους Ελληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά.

«Είναι προφανές ότι για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα ουδέποτε μπήκε σε παζάρια» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο πως η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι για τους Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τη Δικαιοσύνη διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος ήταν η προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της (αποκατάσταση σχέσεων με Ολλανδία, προσέγγιση με Γερμανία και Αυστρία), σε μια περίοδο όπου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. «Η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα -μετά τις ανωτέρω ελληνικές ενέργειες- είχε καταστεί καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων» αναφέρεται στο non paper.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα