«Μπάζει» η επιλογή των γενικών γραμματέων

Η νέα προκήρυξη του υπουργείου Οικονομίας έχει πολλά παράθυραΑπό πολλά… παράθυρα συνοδεύονται και οι νέες προκηρύξεις του υπουργείου Οικονομίας για την επιλογή των νέων γενικών γραμματέων τετραετούς θητείας, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς που επαναπροκηρύχθηκαν έπειτα από παρέμβαση των θεσμών, καθώς οι προηγούμενοι είχαν θεωρηθεί είτε φωτογραφικοί είτε εξαιρετικά προβληματικοί.

Υπενθυμίζεται πως μετά την παρέμβαση των θεσμών επαναπροκηρύχθηκαν σχεδόν οι μισές από τις θέσεις γενικών γραμματέων στο υπουργείο, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα και τα ερωτήματα. Μεταξύ των προβλημάτων που καταγράφονται είναι ο αποκλεισμός συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών (πτυχία όπως φυσικού, χημικού, ακόμα και δικηγόρου κ.λπ.), το κατέβασμα του πήχη της εργασιακής εμπειρίας και της εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης σε προκλητικά χαμηλά επίπεδα κ.ά.

Με βάση ορισμένες από τις πέντε νέες προκηρύξεις, ένας χημικός με μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά, που εργάζεται ως γενικός διευθυντής σε πολυεθνικό κολοσσό ή σε κάποια ελληνική εταιρία, δεν μπορεί να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τους νέους γενικούς γραμματείς! Αντίθετα, μπορεί να συμμετάσχει ένας που έχει πτυχίο Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο (και κανένα μεταπτυχιακό)! Αποκλείεται, επίσης, ένας με πτυχίο Φυσικής, ανεξάρτητα από το μεταπτυχιακό και τις εργασιακές περγαμηνές του!

Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση προκαλείται επειδή στους διαγωνισμούς δεν αναφέρονται οι ειδικότητες που αποκλείονται. Αντίθετα, οι προκηρύξεις φιλοξενούν έναν μακρύ κατάλογο ειδικοτήτων, που καλύπτουν τις απαιτήσεις, και πρέπει να ψάξεις μέσα σε αυτό το δάσος ώστε να εντοπίσεις αν είσαι από τις τυχερές ειδικότητες (πτυχία) που αποκλείονται!

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι όροι εργασιακής εμπειρίας. Ενώ οι άλλες προκηρύξεις του υπουργείου Οικονομίας (αυτές που δεν ανακλήθηκαν και προχωρούν κανονικά) έχουν ως πλαφόν τα 10 και 20 χρόνια εργασιακή εμπειρία, οι νέες προκηρύξεις έχουν πλαφόν τα πέντε χρόνια. Δηλαδή κάποιος με πέντε χρόνια εργασιακή εμπειρία μπορεί να γίνει γενικός γραμματέας υπουργείου. Ενώ οι προηγούμενες προκηρύξεις και οι προκηρύξεις άλλων υπουργείων ζητούν κάποια χρόνια προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης (γενικός γραμματέας υπουργείου, γενικός διευθυντής υπουργείου ή εταιρίας κ.λπ.), οι νέες προκηρύξεις ζητούν μόνο έναν χρόνο «καθήκοντα ευθύνης», χωρίς να αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα