Στους 96 οι νεκροί της πιο φονικής πυρκαγιάς

Δεν έχει τέλος η τραγωδία από τη φονική πυρκαγιά που έπληξε στις 23 Ιουλίου το Μάτι στην ανατολική Αττική, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η πολυεπίπεδη εισαγγελική έρευνα.Ακόμη ένας εγκαυματίας, ηλικίας 68 ετών, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κατέληξε την Τρίτη στο ΚΑΤ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 96. Σε νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 29 άνθρωποι, έξι εκ των οποίων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς, οι τρεις είναι διασωληνωμένοι. Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» εξακολουθεί να νοσηλεύεται, σε καλή κατάσταση, ένα παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.

Η δικαστική έρευνα

Στο μεταξύ, αποφασισμένες να ξετυλίξουν χωρίς καθυστερήσεις το κουβάρι των ποινικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία είναι οι εισαγγελικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς αλλά και όσοι κατάφεραν την τελευταία στιγμή να γλιτώσουν από τις φλόγες έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν καταθέσεις στα Αστυνομικά Τμήματα του Μαραθώνα και της Ραφήνας, συνθέτοντας κομμάτι κομμάτι το παζλ του πύρινου εφιάλτη που χτύπησε το Μάτι.

Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη οι οικογένειες των θυμάτων δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ζητώντας να λάβουν γνώση των εγγράφων της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι εισαγγελείς, ενώ καταθέτουν μηνυτήριες αναφορές, με τις οποίες ζητούν την τιμωρία των υπευθύνων για τυχόν λάθη και παραλείψεις τους. Μάλιστα, δύο από τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες είχαν ορίσει ως πραγματογνώμονα τον αντιστράτηγο Ανδριανό Κορμπάτση, έχουν ήδη στα χέρια τους το πόρισμά του για τη φονική πυρκαγιά και αναμένεται να το καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Δικαιοσύνη. Εως το τέλος του μήνα οι εισαγγελείς αναμένουν και το πόρισμα του πραγματογνώμονα που έχουν οι ίδιοι ορίσει, καθώς και τις συνομιλίες από τους ασυρμάτους όλων των εμπλεκόμενων φορέων τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς.

Πώς σώθηκε 81χρονος, βγάζοντας από τις φλόγες την ανάπηρη σύζυγό του

Ιδιαίτερα φορτισμένο ήταν το κλίμα χθες το πρωί, ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου, κατά τη λειτουργία στον Ναό της Παναγίας στο Μάτι.

Οι φρικτές μνήμες από τη φονική πυρκαγιά τη «μαύρη» νύχτα της 23ης Ιουλίου είναι ακόμη νωπές, ωστόσο δεκάδες κάτοικοι βρέθηκαν στην εκκλησία προκειμένου να προσευχηθούν για τα 96 θύματα. Μετά τη θεία λειτουργία ο μητροπολίτης Κηφισιάς, Ωρωπού και Αμαρουσίου Κύριλλος τέλεσε τρισάγιο για τους νεκρούς. Μάλιστα, προανήγγειλε την ανέγερση μνημείου στο μοιραίο οικόπεδο, όπου έχασαν τη ζωή τους αγκαλιασμένοι 26 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή συγκλονίζει η μαρτυρία του κυρίου Γιώργου, ενός 81χρονου που έδωσε άνιση μάχη με τις πύρινες φλόγες στο Μάτι, προκειμένου να σωθούν ο ίδιος και η άρρωστη γυναίκα του.

«Πέντε η ώρα πήρα τη γυναίκα μου, που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας, και την έβαλα στο αυτοκίνητο. Στα 200 μέτρα δεν πήγαινε άλλο, είχε κλείσει ο δρόμος. Εκεί ήρθε ένα αυτοκίνητο πίσω από μένα και με τράκαρε με 100 χιλιόμετρα. Η κοπέλα που ήταν μέσα έχει πέντε κατάγματα στα πλευρά της και η γυναίκα μου χτύπησε στο μάτι. Εγώ χτύπησα… Βγάλαμε τη γυναίκα μου σέρνοντας και έσωσα και ένα κοριτσάκι 10 ετών, το οποίο δεν είχε πού να πάει, και το έβαλα μέσα στο αυτοκίνητο και το στείλαμε προς τη θάλασσα για να γλιτώσει».

Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος αναφέρει (σε δηλώσεις του στον ANT1) ότι ήταν αποφασισμένος ακόμα και να πεθάνει μαζί με τη γυναίκα του: «Μου έλεγε η οικιακή βοηθός: “Φύγε να σωθείς και άσε τη γυναίκα σου, που δεν μπορεί να περπατήσει”. Και έλεγα εγώ: “Δεν την αφήνω, θα καώ μαζί της!”

Στο μεταξύ εγώ είχα σπασμένο πόδι. Δεν είχα πατερίτσες, δεν είχα το πι, μπουσούλαγα και όπως ήμουν όρθιος έβλεπα τη φωτιά που ερχόταν να με κάψει. Δεν μπορούσα να ανασάνω… Μπήκαμε σε μια πολυκατοικία και εκεί σωθήκαμε».
Ομως οι δυσκολίες δεν τέλειωσαν για τον ίδιο και τη σύζυγό του με τη σωτηρία τους από τη φωτιά. «Σήμερα είμαι 81 ετών και τρέφομαι από τα συσσίτια. Ο Στρατός με συντηρεί. Μας προσφέρουν και φαγητό και ύπνο» λέει ο κ. Γιώργος.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα