Ο «σουλτάνος» κλείνει τις πληγές με την Ευρώπη

Ακαμπτη η τουρκική Δικαιοσύνη όσον αφορά τον Αμερικανό πάστορα. Η Αγκυρα «απαντά» με αύξηση δασμών σε πολλά προϊόντα των ΗΠΑΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε χθες εκ νέου το αίτημα του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον να αφεθεί ελεύθερος από την κατ’ οίκον κράτησή του και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Η υπόθεση, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, και έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα, εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την Τουρκία, η οποία φροντίζει να κλείνει σιγά σιγά τα ανοιχτά μέτωπα με την Ευρώπη, απελευθερώνοντας τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τον τοπικό πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας. Για την υπόθεση του Μπράνσον αναμένεται τώρα να αποφασίσει ανώτερο δικαστήριο, ωστόσο η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» έκανε λόγο για «εξελίξεις εντός του Σαββατοκύριακου».

«Ο Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ Σερντάρ Κιλίτς συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον» έγραφε, σημειώνοντας την άκαμπτη στάση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον Μπράνσον, την οποία διαβίβασε ο Μπόλτον στην Αγκυρα.

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο Τραμπ «είναι πολύ απογοητευμένος για το γεγονός ότι ο πάστορας δεν έχει απελευθερωθεί ακόμα», ενώ αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερη οικονομική πίεση, εάν η Αγκυρα συνεχίσει να κρατά τον Μπράνσον.

«Τα είπε» με τη Μέρκελ

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα, αντέδρασε με τη σειρά της στους δασμούς του Τραμπ προς τον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοινώνοντας σημαντική αύξηση στους δασμούς πολλών προϊόντων αμερικανικής προέλευσης, ύψους 533.000.000 δολαρίων. Μεταξύ αυτών είναι τα τουριστικά λεωφορεία (120%), ορισμένα αλκοολούχα ποτά (140%), ο καπνός (60%), το ρύζι και τα καλλυντικά.

Απαντώντας ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και για αντίποινα της Αγκυρας. Στο πλαίσιο προσέγγισης της Ευρώπης, ο Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σχεδιαζόμενη συνάντησή τους στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ επανέλαβε στον Ερντογάν ότι μια ισχυρή τουρκική οικονομία είναι σημαντική για τη Γερμανία, ενώ συμφώνησαν να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του Τούρκου ομολόγου του. Στο μεταξύ, ανάσα για τη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία ήταν η δέσμευση του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα