Εμμεσες απειλές προς Ουάσινγκτον με τα εξαρτήματα των F-35

Μια υπενθύμιση γεμάτη νόημα επιχείρησαν χθες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ…… και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά την απόφασή του να «παγώσει» -και αυτός μετά το Κογκρέσο- την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Αργά χθες το βράδυ πάντως οι ΗΠΑ τόνιζαν ότι θα συνεχίσουν το πρόγραμμα με όλους όσοι συνεργάζονται.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ένα ντόμινο επιπτώσεων, που στην πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή των μαχητικών, αφού η Τουρκία κατασκευάζει σημαντικά εξαρτήματα για τα αεροσκάφη. Φυσικά, το μείζον ζήτημα είναι η όξυνση των σχέσεων μεταξύ του Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν, που προκαλεί μία άνευ προηγουμένου κρίση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, αφού δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο συνθηκών που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν την Τουρκία ακόμα και εκτός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ως εκ τούτου στην ανοιχτή αγκαλιά της Ρωσίας. Επιπλέον, η απόφαση του Τραμπ οδηγεί σε σοβαρό κίνδυνο τη συνέχεια της παραγωγής των αεροσκαφών F-35, καθώς η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναλαμβάνει πολλά κατασκευαστικά υποπρογράμματα στο πλαίσιο του προγράμματος των μαχητικών.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως η Lockheed Martin με ανακοίνωσή της ανέφερε πως το συνολικό ύψος της βιομηχανικής συνεργασίας της με την Τουρκία ανέρχεται στο ποσό των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πως υπάρχουν τουλάχιστον 10 τουρκικές εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα