Tρέμουν σεισμό – φονιά στην Κωνσταντινούπολη

Προβλέψεις-σοκ σε συνέδριο: Οι Τούρκοι περιμένουν 7,7 Ρίχτερ και ετοίμασαν σχέδιο

»Υπολογίζουν περίπου 30.000 νεκρούς »Μιλούν και για τσουνάμι »Οι φόβοι για την ΕλλάδαΗ Θέση μας: Ας κρατήσουν οι… χοροί

Διαβάστε επίσης:

►Εμμεσες απειλές προς Ουάσινγκτον με τα εξαρτήματα των F-35

►Ντροπή! Στα Ψαχνά Ευβοίας άφησαν νηστικούς τους ήρωες πυροσβέστες!

►Νέα πυρά από Τούρκους σε Ελληνες ψαράδες

►Μπρα ντε φερ Ερντογάν με Τραμπ μέχρις εσχάτων!

►Πού αναμένεται να φτάσουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

►Τράπεζες: Διώχνουν με νέα εθελουσία πάνω από 5.000 υπαλλήλους!

►ΕΝΦΙΑ: Ερχονται τα ραβασάκια-φωτιά μέσα στον Αύγουστο

►Οι πρώτες ανάσες ελευθερίας για τα δύο στελέχη!

Τουρκία: Πρόβλεψη-σοκ για σεισμό «φονιά» 7,7 Ρίχτερ!

Επιστήμονες υπολογίζουν πάνω από 30.000 νεκρούς – Τρόμος για τσουνάμι που θα πλήξει και το Αιγαίο

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Την ώρα που τα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας «τρίζουν», οι Τούρκοι σεισμολόγοι προετοιμάζονται -όσο αυτό είναι εφικτό- για ένα ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κωνσταντινούπολη, της τάξης ακόμα και των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος -βάσει των στοιχείων τους- είναι αναμενόμενος και θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο 30.000 κατοίκων της Πόλης!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σεισμολογικού τμήματος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτης Ανάγκης (AFAD) της Τουρκίας Μουράτ Νουρλού, ο οποίος μίλησε προχθές σε συνέδριο που διοργανώθηκε από κοινού με τον δήμο Κωνσταντινούπολης, η αρμόδια Αρχή επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Νουρλού, η AFAD προετοιμάζεται για το «χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με το οποίο ο ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να αφήσει πίσω του 30.000 θύματα, 60.000 σοβαρά τραυματισμένους, 45.000 κτίρια κατεστραμμένα και 2.500.000 κατοίκους χωρίς εστίες. Ο Νουρλού επεσήμανε επίσης ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο την Κωνσταντινούπολη και όχι άλλες περιοχές, οι οποίες θα υποστούν επίσης τεράστιες καταστροφές από έναν τόσο ισχυρό σεισμό. «Δημόσιοι οργανισμοί και φορείς, οι δήμοι και η AFAD, όλοι προετοιμαζόμαστε για τον σεισμό. Εχουμε ήδη σχεδιάσει συνολικά 150.000 προσωρινά καταφύγια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νουρλού.

Ο Τούρκος επιστήμονας προειδοποίησε επίσης ότι ένας τέτοιος σεισμός στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά, πάνω στο ενεργό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα και τσουνάμι, κάτι που θα έβαζε σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο τα νησιά του Αιγαίου, περιοχές της βόρειας Ελλάδας αλλά και άλλες νοτιότερες παράκτιες περιοχές της χώρας μας.

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των αρμόδιων Αρχών συμπίπτουν με τη σημερινή, 19η επέτειο από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Μαρμαρά, τον χειρότερο σεισμό στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας, που προκάλεσε τον θάνατο 17.500 κατοίκων, την καταστροφή σχεδόν 300.000 κτιρίων και τον εκτοπισμό 600.000 ανθρώπων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κέντρο παρακολούθησης σεισμικής δραστηριότητας του πανεπιστημίου Μπογάζιτσι έχει ήδη καταγράψει 5.000 σεισμούς μέσα στο 2018 στην Τουρκία, ενώ κάθε χρόνο ο μέσος όρος ξεπερνά τις 10.000 σεισμικές δονήσεις.

Τι λέει Ελληνας σεισμολόγος για μελέτες και ελληνικά ρήγματα

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης μεγάλου σεισμού, μεγέθους 7,4-7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο διατρέχει τη βόρεια Τουρκία και καταλήγει στο Αιγαίο -μία από τις πλέον σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη-, ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς διευκρίνισε στη «δημοκρατία» ότι «σχετικές μελέτες υπάρχουν ήδη από το 2000, δηλαδή έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό Εγκέλαδο στη Νικομήδεια». Τόνισε, δε, ότι «το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με 60.000 τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη, 45.000 κατεστραμμένα κτίρια και 2.400.000 αστέγους.

Ενας τέτοιος σεισμός θα προκαλούσε μεταφορά τάσης προς τα δυτικά, η οποία ενδεχομένως θα ενεργοποιούσε κάποια ρήγματα και στον ελλαδικό χώρο. Είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα