Γιάννης Κόκκος… επί Κολωνώ

Ο διαπρεπής σκηνοθέτης ανεβάζει στην Επίδαυρο τον «Οιδίποδα» του Σοφοκλή, που παρουσίασε στο Φεστιβάλ ΣυρακουσώνΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Αυλαία για το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου με την εμβληματική σοφόκλεια τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ». Ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης Γιάννης Κόκκος, που ζει και διαπρέπει στη Γαλλία, μετά την πρόσφατη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην «Ηλέκτρα» με την Αγνή Μπάλτσα, επιστρέφει σήμερα και αύριο στα πάτρια εδάφη με ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο ανεβάζει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών (INDA).

Μάλιστα, η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia – Grecia 2018, το οποίο προωθεί η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με ελληνικούς θεσμικούς φορείς.

Στην περίφημη τραγωδία το κεντρικό πρόσωπο είναι ο Οιδίποδας, ο οποίος έχοντας εγκαταλείψει τη Θήβα μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του, φτάνει ως πρόσφυγας στον Κολωνό. Καταδικασμένος από τους θεούς, αναζητά λύτρωση στην Αθήνα, μια πόλη που τον υποδέχεται για λόγους ηθικής και συμφέροντος. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, η τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή είναι για εκείνον ένας διαλογισμός πάνω στο ανθρώπινο πεπρωμένο και ταυτόχρονα ένας ύμνος στην Αθήνα, την αγαπημένη του πόλη.

«Τραγωδία για τα σύνορα, πραγματικά και μεταφυσικά, για το μυστήριο της ανθρώπινης ελευθερίας, παρά την παντοδυναμία των θεών, για την ευθύνη, για τα γηρατειά, για την πολιτική διαχείριση της πόλης, ο “Οιδίπους επί Κολωνώ” είναι επίσης ένα χαμηλόφωνο ποίημα, ένα πνευματικό ταξίδι. Από τις Συρακούσες στην Επίδαυρο, η παράστασή μας θα μεταφέρει τα βήματα του Οιδίποδα ως το ιερό δάσος των Ερινύων, όπου αποθεώνεται» συμπληρώνει ο διαπρεπής Ελληνας σκηνοθέτης.

Τον ρόλο του Οιδίποδα θα ερμηνεύσει ο επιφανής 82χρονος Ιταλός ηθοποιός Μάσιμο ντε Φράνκοβιτς, ένας σπουδαίος πρωταγωνιστής, ο οποίος έχει διαπρέψει στο κλασικό ρεπερτόριο. Στο υπόλοιπο καστ συναντούμε ακόμη τους Σεμπαστιάνο Λο Μόνακο (Θησέας), Ρομπέρτα Καρόνια (Αντιγόνη), Στέφανο Σαντοσπάγκο (Κρέοντας), Φαμπρίζιο Φάλκο (Πολυνείκης), Ελεονόρα ντε Λούκα (Ισμήνη), Ντανίλο Νιγκρέλι (Αγγελος), Σέρτζιο Μαντσινέλι (Ξένος) και τον Νταβίντε Σμπρότζιο (κορυφαίος).

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιταλικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος (INDA) Πιερ Φραντσέσκο Πιρέλι σχολίασε σχετικά με την παράσταση: «Η προώθηση του κλασικού θεάτρου αποτελεί μια από τις θεσμικές αποστολές του INDA και όταν το κάνουμε μάλιστα σε ένα από τα ωραιότερα αρχαία θέατρα του κόσμου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, είναι ένας λόγος παραπάνω να είμαστε υπερήφανοι». Η παράσταση θα παρουσιαστεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη

Ο Γιάννης Κόκκος, ο οποίος υπογράφει τα σκηνικά αλλά και τη σκηνοθεσία, έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες αλλά και τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα (Σκάλα του Μιλάνου, Οπερα Γκαρνιέ, Κόβεν Γκάρντεν, Τεάτρο Ρεάλ, Κρατική Οπερα Βιένης, Θέατρο Φλωρεντίας, Οπερα Σαν Φρανσίσκο καθώς και αρκετά ακόμη) και έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το μετάλλιο του Ιππότη Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών από το γαλλικό κράτος και με τα βραβεία «Λόρενς Ολίβιε» και «Μολιέρος». Στην Επίδαυρο παρουσίασε ξανά αρχαία τραγωδία το 2001, την «Ορέστεια» του Αισχύλου, ενώ το 2007 τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα