Ορισαν τοποτηρητές- μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Ο Χαλήλ έχει μιλήσει για παρεμβάσεις στην ελληνική πολιτικήΣε διορισμό τοποτηρητών-μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων μετά την αποχώρηση των προηγουμένων επειδή συμπλήρωσαν το κατά τον νόμο όριο ηλικίας. Ο τοποτηρητής- μουφτής της Ξάνθης, μάλιστα, φέρεται ότι είναι… γνωστός όχι για τις καλύτερες των σχέσεων με το τουρκικό προξενείο, αφού στο παρελθόν σε επιστολή παραίτησής του από τη θέση του ιμάμη στον μέχρι πρότινος μουφτή της Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή, είχε κάνει λόγο για ξεκάθαρες παρεμβάσεις του προξενείου στη Θράκη και την ελληνική εσωτερική πολιτική, ενώ είχε μηνύσει συγχωριανό του, που διατηρούσε επαφές με το προξενείο, για «κατασυκοφάντηση και διαπόμπευσή του». 

Μάλιστα, όπως έγραψε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των ΑΝ.ΕΛ. Χρύσα Ούτση σε σχετικό σχόλιό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος φέρεται ότι είχε «μηνύσει και το προξενείο».
Ο τοποτηρητής-μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ γεννήθηκε στο Σκάλωμα του νομού Κομοτηνής το 1962. Από το 1995 έως σήμερα υπηρετεί ως ιμάμης σε τεμένη της Κομοτηνής και από το 2008 υπηρετεί, ταυτόχρονα, στη γραμματεία της Μουφτείας Κομοτηνής. Επίσης, έχει υπηρετήσει σε θέση ιεροδιδασκάλου Ισλαμικής Θρησκείας, ενώ εργάζεται στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ως καθηγητής.

Ο τοποτηρητής-μουφτής Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ γεννήθηκε στην Πάχνη της Ξάνθης το 1980. Από το 2003 έως το 2012 υπηρέτησε ως ιμάμης στο χωριό Σώστης της Κομοτηνής, από όπου παραιτήθηκε για τους παραπάνω λόγους. Από το 2012 είναι ο ιμάμης του τεμένους Σκρα στην πόλη της Ξάνθης. Εχει υπηρετήσει σε θέση ιεροδιδασκάλου Ισλαμικής Θρησκείας και έχει εκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο Al Azhar της Αιγύπτου.

Στην τότε επιστολή του προς τον μουφτή Κομοτηνής ο κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ κατήγγειλε ωμές παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου και προσπάθεια διωγμού του και συκοφάντησής του από συγχωριανό του επειδή δεν αναγνώριζε τον ψευτομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ. Εγραφε χαρακτηριστικά στις 11 Οκτωβρίου 2012: «Υπηρέτησα τους ομοθρήσκους μου πάντα με πίστη και αφοσίωση, με απόλυτη ευλάβεια και με αίσθημα ευθύνης για την τιμή που μου έκαναν να τους βοηθώ να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Δεν αισθάνομαι ελεύθερος στην ίδια μου τη χώρα και φοβάμαι για εμένα και την οικογένειά μου».

Στην ίδια επιστολή έκανε γνωστό ότι μήνυσε τον εν λόγω συγχωριανό του και ο Τούρκος πρόξενος του ζήτησε να την ανακαλέσει, «διαφορετικά θα είναι υπόλογος έναντι της Τουρκίας και όλων των κατοίκων της μειονότητας που δηλώνουν πίστη στη μητέρα πατρίδα Τουρκία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί ο διορισμός τους σε ΦΕΚ. Οπως έλεγαν στη «δημοκρατία» πηγές του κυβερνώντος κόμματος, οι τοποτηρητές-μουφτήδες θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τον διορισμό νέων μουφτήδων, όπως ορίζει ο νόμος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα