«Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» στα «Δημήτρια»!

Ο Θάνος Σαμαράς μιλά στη «δημοκρατία» για το έργο που σκηνοθετεί και τη συμμετοχή του στο φεστιβάλΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Κασσάνδρα: Μια μορφή που φέρει ουκ ολίγους συμβολισμούς. Μια μορφή που αξίζει να δούμε μέσα από τη διαφορετική σκηνοθετική ματιά του Θάνου Σαμαρά στα φετινά «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 1ου Θεατρικού Showcase.
Η παράσταση φέρει τον τίτλο «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» και είναι βασισμένη στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος εδώ αλλάζει τα δεδομένα και τη βάζει να λέει το μεγάλο «ναι».

Κάπως έτσι, από άτεγκτη αρνήτρια του Φοίβου, η Κασσάνδρα γίνεται η φανατικότερη ακόλουθός του. Η προφητική μανία δίνει τη θέση της στο ερωτικό στοιχείο που οδηγεί στην αληθινή γνώση. Θα την απολαύσουμε στις 6 Οκτωβρίου στο Γενί Τζαμί.

«Ο θεός Απόλλωνας ερωτεύεται την Κασσάνδρα, η οποία ζητά ως αντάλλαγμα του έρωτά της την ικανότητα να μαντεύει αλάνθαστα το μέλλον. Ο Απόλλωνας εκπληρώνει την επιθυμία της, αλλά η Κασσάνδρα αθετεί την υπόσχεσή της και αρνείται να του δοθεί. Της ζητά μόνο ένα φιλί. Εκείνη δέχεται και ο Απόλλωνας, ως τιμωρία θεού και εκδίκηση εραστή, φτύνει στο στόμα της μια κατάρα, να λέει την αλήθεια αλλά να μην την πιστεύει κανείς. Η Κασσάνδρα, ασφυκτιώντας στις συνέπειες αυτής της κατάρας, αλλά και στο πείσμα της να ταυτίζεται μόνο με την αμόλυντη πνευματική και ιερατική υπόστασή της, απαρνούμενη την ανθρώπινη και τη γυναικεία, συνειδητοποιεί το λάθος να αρνείται τη ζωώδη φύση της και κάνει έρωτα με τον Απόλλωνα. Η διαύγεια που την κατακλύζει από την έκσταση της ένωσης αυτής την οδηγεί στην υπέρβαση των απαγορεύσεων, των φόβων, της στέρησης, και θέλει να προλάβει το κακό. Και το κακό είναι το ανολοκλήρωτο της ζωής, δηλαδή το να αρνείσαι τη φύση σου και ό,τι σου ζητά αυτή» περιγράφει ο Θάνος Σαμαράς, που υπογράφει εκτός από τη σκηνοθεσία και την κίνηση, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τους φωτισμούς και τον σχεδιασμό του ήχου.

Κινεί τα νήματα

Για εκείνον το πιο σπουδαίο στοιχείο είναι η γνώση που αποκτά η Κασσάνδρα και το πώς αυτή κινεί τα νήματα. «Η γνώση που αποκτά την πλημμυρίζει με τη διάσταση, σύμφωνα με την οποία αυτό που λέει δεν είναι πια πρόγνωση κακού, αλλά μόνο πρόγνωση καλού. Αυτή είναι και η βαθύτερη μεταστροφή. Στον μονόλογο αυτόν εξαγγέλλει -στο παρόν πια- ένα μέλλον στους ανθρώπους: Να συναντηθούν ξεδιάντροπα με τον πόθο τους, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια συνέπεια κι αν έχει. Η ζωή είναι πάρα πολύ μικρή για να τη ζήσεις χωρίς χαρά» επισημαίνει ο Θάνος Σαμαράς και νιώθει χαρούμενος για τη συμμετοχή του στον θεσμό των 53ων «Δημητρίων», ως κομμάτι του Showcase.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα