Ο Τσίπρας, έτοιμος να αναλάβει δράση στα ελληνορωσικά

Τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση με τη Μόσχα. Πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, καλό σημάδι το γεγονός ότι δεν έχει ακυρωθεί η επίσκεψη στο Κρεμλίνο το φθινόπωροΑπό τον
Σπύρο Κάραλη

Μικρή μόνο ανάσα πήρε το Μέγαρο Μαξίμου από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική φάση αναζητούσε εναγωνίως κάποια θετική είδηση για να αλλάξει το βαρύ κλίμα μετά τη φονική πυρκαγιά στον Μαραθώνα. Ανέδειξε, όμως, όλο το εύρος του εύφλεκτου γεωπολιτικού «πακέτου» που καλείται να φέρει εις πέρας ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα μάλιστα κατά την οποία:

1 Η Τουρκία συγκρούεται μετωπικά με τις ΗΠΑ χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πού τελικά θα κάτσει… η μπίλια στο Αιγαίο και στην Κύπρο και εάν η Ελλάδα θα βγει ωφελημένη ή χαμένη από την αμερικανοτουρκική κρίση.

2 Η Αθήνα διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση στις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Μόσχα, με ισχυρές ενδοκυβερνητικές διαστάσεις, καθώς οι γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ελληνικό ΥΠΕΞ δείχνουν να μη λειτουργούν καλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ολα αυτά, σωρευτικά, καθιστούν την τρέχουσα συγκυρία εύφλεκτη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν ήταν ποτέ ο «αγαπημένος» του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ, τύγχανε όμως της αποδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Υστερα όμως από την πρωτοφανούς εντάσεως κρίση των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα, το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται ιδιαίτερα με τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, ορισμένα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, καθώς διαβλέπουν προσωπικές φιλοδοξίες του κ. Κοτζιά πίσω από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξωτερική πολιτική και τον οποίο σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζουν «αυταρχικό» και «ηγεμονικό». Σε αυτή, λοιπόν, την εκρηκτική συγκυρία για τη χώρα παρατηρείται η έλλειψη καλά συντονισμένου βηματισμού του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας πολλά ερωτήματα, ενώ η ελληνορωσική κρίση σοβεί ακόμη και ενώ είχε προηγηθεί ισχυρή αντιρωσική ρητορική από την πλευρά του ΥΠΕΞ, η οποία δεν προκάλεσε εκνευρισμό μόνο στη Μόσχα αλλά και στην Ηρώδου Αττικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση με τη Μόσχα, με την οποία η Ελλάδα διαχρονικά διατηρεί φιλικούς δεσμούς αλλά και εμπορικές σχέσεις, και πιθανότατα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο διάστημα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Κρεμλίνο το φθινόπωρο, η οποία δεν έχει ακυρωθεί παρότι η Ελλάδα σε αυτή τη φάση φαίνεται να έχει ενταχθεί πλήρως στα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, επειδή το προσεχές διάστημα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο στα εθνικά και ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν αν η σύγκρουση με τον Τραμπ φτάσει στα άκρα, το ανοιχτό μέτωπο με τον ρωσικό παράγοντα ενισχύει τις ανησυχίες του Μαξίμου. Επιπλέον, η ελληνική διπλωματία θα κληθεί από τον Σεπτέμβριο να διαχειριστεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό υπό το φάσμα των τουρκικών απειλών και των ζυμώσεων με επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ. Ραγδαία αλλαγή στάσης των Ρώσων στο Κυπριακό, με αναγνώριση -πιθανόν- του ψευδοκράτους, κάτι που διαφάνηκε ως απειλητικό μήνυμα προς την Ελλάδα στην προ ημερών περίεργη αποστροφή Μεντβέντεφ περί «Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», θα ήταν καθ’ όλα καταστροφική για την Αθήνα, τη Λευκωσία και την εθνική υπόθεση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα