Παράνοια στην Τουρκία! Κομματιάζουν τα δολάρια

Ο «Guardian» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ανίκανο αλαζόνα και του διδάσκει την Υβρι και τη Νέμεση της μυθολογίαςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Mετά τα iPhones πήραν σειρά τα… δολάρια και το διαδίκτυο γέμισε το Σαββατοκύριακο με βίντεο που δείχνουν Τούρκους πολίτες να κομματιάζουν και να καίνε τα αμερικανικά χαρτονομίσματα, σε μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον πρόεδρό τους Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον.

Τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυε πως «η Τουρκία δεν παραδόθηκε και δεν θα παραδοθεί», οι οπαδοί του έδειχναν με τον τρόπο τους το μένος τους κατά των ΗΠΑ, καταστρέφοντας δολάρια με ψαλίδια, σπίρτα έως και χαντζάρες! Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «The Guardian» με δημοσίευμά της κατέφερε ακόμα ένα χτύπημα στον «σουλτάνο», ο οποίος κάνει φιλότιμες προσπάθειες την τελευταία εβδομάδα να τα βρει με την Ευρώπη.

Ο ίδιος το προκάλεσε

«Η Υβρις φέρνει τη Νέμεση, έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες. Πρόκειται για ένα μάθημα ζωής που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αλαζόνας ηγέτης της Τουρκίας, μοιάζει ανίκανος να καταλάβει την ώρα που η χώρα του βυθίζεται σε μια κρίση που ο ίδιος προκάλεσε» έγραφε το δημοσίευμα.

«Ο Ερντογάν είπε πριν από τις εκλογές του Ιουνίου ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ισχυρή προεδρία και ότι ο ίδιος είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να την ασκήσει. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε. Και τώρα η Τουρκία διέρχεται κρίση. Η κατάρρευση της εικόνας του ισχυρού άνδρα ήρθε πιο γρήγορα απ’ όσο αναμενόταν. Και δεδομένου ότι ο Ερντογάν είναι αυτές τις ημέρες ο μόνος που κρατά τα ηνία, δύσκολα θα αποφύγει την ανάληψη της ευθύνης» ανέφερε ο αρθρογράφος Σάιμον Τίσνταλ, ρισκάροντας την εκτίμηση πως τα προβλήματα της Τουρκίας έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές και στρατηγικές επιπτώσεις.

Πάντως το Σάββατο ο Ερντογάν, λίγες ώρες μετά τη νέα υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τους οίκους Moody’s και Fitch αλλά και τη νέα δυναμική τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Αγκυρας («η οποία έχει ενεργήσει πολύ άσχημα»), αναφορικά με την κράτηση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, δήλωσε πως θα αντικρούσει «όλους εκείνους που παίζουν παιχνίδια με τη χώρα». Πέτυχε επίσης -όπως αναμενόταν- να επανεκλεγεί πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη διάρκεια του συνεδρίου του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα