O Στουρνάρας μίλησε πάλι σαν εκπρόσωπος των ξένων δανειστών

Τον τίτλο του «αθεράπευτα… μνημονιακού» επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ο Γιάννης Στουρνάρας με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» χθες, μία ημέρα πριν από την εκπνοή του 3ου Μνημονίου.Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος με τα λεγόμενά του κουνάει και πάλι το δάχτυλο προς την κυβέρνηση, λες και μιλάει εξ ονόματος των δανειστών! Προειδοποιεί ότι τυχόν αθέτηση των συμφωνηθέντων θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις, ενώ ζητά να συνεχιστούν οι μνημονιακού τύπου μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος των Μνημονίων. «Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε τις λήξεις των δανείων με όρους βιωσιμότητας χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πολύς δρόμος

Ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι «έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη», γιατί παραμένουν ακόμη άλυτα προβλήματα, από το υψηλό δημόσιο χρέος μέχρι την ανεργία, την παιδεία αλλά και την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπλέον εξακολουθεί να ερμηνεύει την κρίση ως αποτέλεσμα κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής, «ξεχνώντας» ότι ο ίδιος είχε επί σειράν ετών σημαντικό ρόλο στη χάραξη οικονομικής πολιτικής πριν από τα Μνημόνια (από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 διετέλεσε σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί κυβέρνησης Σημίτη). Μάλιστα, στη χθεσινή συνέντευξη διατείνεται εκ νέου ότι «τα Μνημόνια ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Σχετικά με τους υπερβολικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραδέχεται ότι θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ειδικά αν συνδυαστούν με υψηλή φορολογία, και προτρέπει την κυβέρνηση να ανοίξει «όχι στο τόσο μακρινό μέλλον» διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους για το πρόβλημα αυτό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα