«Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για success story»

Τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ για την έξοδο (;) από το πρόγραμμαΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και στο τέλος των Μνημονίων αναφέρονταν χθες ουκ ολίγα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. «Η Ελλάδα βγαίνει αύριο από τα μνημόνια λιτότητας, έπειτα από οκτώ χρόνια ιδιαίτερα σκληρής δοκιμασίας» έγραφε η ιταλική εφημερίδα «ll Manifesto», προσθέτοντας ότι, παρά τους τριμηνιαίους ελέγχους, «η κυβέρνηση και η χώρα επανακτούν αυτονομία σε ό,τι αφορά την καθημερινή όσο και τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της δημόσιας οικονομίας».

Το ΒΒC, από την πλευρά του, σε μια λιγότερο αισιόδοξη τοποθέτηση, επικεντρώθηκε στις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης, ιδίως σε ό,τι αφορά τους νέους. Τονίζοντας πως η υψηλή ανεργία και η μετανάστευση μαστίζουν τη χώρα μας «που γερνάει», ανέφερε, επίσης, ότι «οι φόροι παραμένουν υψηλοί και το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να επιτηρούν στενά τη χώρα και τις δαπάνες της τα επόμενα χρόνια».

«Θετικό βήμα»

Θετικό βήμα χαρακτήρισαν οι «New York Times» την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, ωστόσο δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως δεν παρέχει την απαιτούμενη σιγουριά ότι η νομισματική ένωση των 19 χωρών έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα με το χρέος. «Η λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας σηματοδοτεί και τον τερματισμό της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά η Ιταλία είναι εδώ και επαναφέρει τους φόβους σχετικά με τη σταθερότητα του ευρώ» τόνιζε σε δημοσίευμά της και η «Wall Street Journal».

Στην έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης αναφέρθηκε και το Reuters, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν «τρομακτικές», ενώ το «Economist» έγραφε πως «θα ήταν ωραία να νομίζει κανείς ότι οι περιπέτειες της Ελλάδας θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή του Οδυσσέα». «Οπως οι Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά, μετά τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων και τη σχεδόν 25% υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για “success story”» έγραφε ο «Guardian», ενώ η «Handelsblatt» φιλοξενούσε δηλώσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα