Καλή η θέληση στη… μικρή συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν

Οι ηγέτες Γερμανίας και Ρωσίας συμφώνησαν ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά προκειμένου να επιτύχουν λύσεις για τα κομβικά ζητήματαΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη 

Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ στο Βρανδεμβούργο της Γερμανίας το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο το ερώτημα που έθεταν χθες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν αν αυτές οι τρεις ώρες «αρκούν για να έρθουν όσο κοντά χρειάζεται» οι δύο πλευρές προκειμένου να δοθούν λύσεις σε κομβικά ζητήματα. Οι δύο ηγέτες πάντως έδειξαν εκατέρωθεν τη «καλή θέλησή» τους, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στις δηλώσεις τους.

«Εχουμε ευθύνη και γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις» τόνισε η Μέρκελ αναφερόμενη στην επίλυση κρίσεων όπως στη Συρία και την Ουκρανία, και δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πούτιν.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα κινητικότητα, ενώ σημείωσε ότι θέλει να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο για την πιθανή εγκατάσταση μιας δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ για την επίβλεψη εκεχειρίας. «Από κοινού με τη Γαλλία, η Γερμανία επιθυμεί να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» πρόσθεσε.

Μεταρρύθμιση

Η σύγκρουση στη Συρία αποτελεί σημαντικό θέμα των συνομιλιών, επισήμανε η καγκελάριος και έκανε λόγο για την ανάγκη να μην υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ. «Θέλουμε να συνεργαστούμε στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μέρος της οποίας πρέπει να είναι και μια συνταγματική μεταρρύθμιση και εκλογές» εξήγησε.

Από την πλευρά του ο Πούτιν κάλεσε την Ευρώπη να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας. «Είναι σημαντικό να διευρύνουμε την ανθρωπιστική παράμετρο της συριακής διαμάχης, ιδιαίτερα δε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον συριακό λαό» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στις περιοχές εκείνες της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από το εξωτερικό.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν από τους δύο ηγέτες ήταν ο αγωγός Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο οποίος δέχεται κριτική από τις ΗΠΑ και ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. «Η Γερμανία στηρίζει τη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, κάνοντας ωστόσο λόγο και για ανησυχητικές ενέργειες από την πλευρά του Ιράν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα