Φιέστα… light με διάγγελμα από την Ιθάκη

Από το Ιόνιο θα ανακοινώσει ο Τσίπρας την έξοδο από τα Μνημόνια. Ατόπημα Ν.Δ. με την παράφραση στίχου του ΚαβάφηΜε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, χωρίς άλλες φιέστες τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί προς τους Ελληνες και να εξαγγείλει την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο.

Το διάγγελμα Τσίπρα πιθανότατα θα γίνει από την Ιθάκη, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να πετύχει μια συνειρμική παραπομπή στο τέλος της «Οδύσσειας» η οποία ξεκίνησε από τον μοιραίο Γιώργο Παπανδρέου στο Καστελόριζο το 2010.

Εμμονή!

Επίσης, προσωπικά ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει κάποια «εμμονή» με τον Οδυσσέα, καθώς πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει δηλώσει ότι αισθάνεται σαν τον ομηρικό ήρωα που οι σύντροφοί του τον έδεσαν στο κατάρτι, μπερδεύοντας όμως σε μια περίπτωση τον μύθο (λανθασμένα είχε αναφέρει ότι ο Οδυσσέας επέλεξε να βουλώσει τα αυτιά του με κερί προκειμένου να διέλθει με τους συντρόφους του από τις Σειρήνες).

Η επιλογή του Μαξίμου για την Ιθάκη, πάντως, προκάλεσε πολλές ειρωνικές αντιδράσεις, με τη Ν.Δ. να υποπίπτει σε… ολίσθημα καθώς όχι μόνο χρησιμοποίησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη για να «τρολάρει» την κυβέρνηση, αλλά τροποποίησε κατά το δοκούν τους στίχους του μεγάλου ποιητή μας χάριν της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες, γράφει επί λέξει: «Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία τού αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη: “Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”».

Με τη διαφορά, όμως, ότι ο ποιητής έγραφε στο ομώνυμο ποίημά του, που αποτελεί διαχρονικά «σφραγίδα» της οικουμενικότητας του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού: «Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Αλλα δεν έχει να σε δώσει πια». Το «άλλα», δηλαδή, έγινε «αλλά» και προστέθηκε ένα «τίποτα» προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις και αντιδράσεις.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και του Ευάγγελου Αντώναρου. «Οσοι υποτίθεται ότι διαβάζουν ποίηση, καλό είναι να τη διαβάζουν σωστά. Κι όταν χρησιμοποιούν -με τη χυδαία έννοια της λέξης- τον Καβάφη να μην τον “προσαρμόζουν” στις πολιτικές τους ανάγκες» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου ετοίμαζε πολλές φιέστες για την «επόμενη μέρα» του Μνημονίου με παρουσία του κ. Τσίπρα στο Καστελόριζο, απ’ όπου θα ανακοίνωνε το τέλος της εποπτείας, σε συνδυασμό με εκδήλωση στην Πνύκα παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Ο αστάθμητος παράγοντας, όμως, και η φονική πυρκαγιά στον Μαραθώνα ακύρωσαν όλες τις γιορτές, με συνέπεια σήμερα η φερόμενη ως έξοδος από τα Μνημόνια να εξαγγέλλεται σε κλίμα βαρύ και καταθλιπτικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα