Οι επτά θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας που «ακυρώνουν» τους πανηγυρισμούς

Από το ύψος του χρέους έως τα πλεονάσματα-μαμούθΕπτά αρνητικές πρωτιές στιγματίζουν την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, αποδεικνύοντας ότι κάθε άλλο παρά «καθαρή» μπορεί να χαρακτηριστεί και ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός «success story»:

1 Η Ελλάδα σύρθηκε πρώτη στη στενωπό των προγραμμάτων προσαρμογής το 2010 και βγήκε τελευταία μεταξύ των πέντε κρατών-μελών της ευρωζώνης που χρειάστηκαν βοήθεια (τα υπόλοιπα τέσσερα ήταν: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία). Επιπλέον, υπέγραψε τρία Μνημόνια, ενώ οι άλλες χώρες μόνο ένα.

2 Την εποχή των Μνημονίων διαδέχεται το καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας». Σχεδιάστηκε ειδικά για την Ελλάδα (όπως και το 1ο Μνημόνιο) και περιλαμβάνει τριμηνιαίους (αντί για εξαμηνιαίους) ελέγχους και πολλαπλή παρακολούθηση στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», της «Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης» από την Κομισιόν και το ΔΝΤ, του «Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης» του ESM μέχρι την πλήρη εξόφληση του χρέους, καθώς και των ελέγχων του Eurogroup για την τήρηση των δεσμεύσεων που θα επιτρέψουν τη σταδιακή περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

3 Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 (3,5% έως το 2022 και μεσοσταθμικά 2,2% στη συνέχεια) και για πρόσθετα μέτρα κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών, πλήρης κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κ.ά.).

4 Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη, ύψους 345,4 δισ. ευρώ, ενώ μπήκε στο 1ο Μνημόνιο με χρέος 320 δισ. ευρώ.

5 Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε καθεστώς capital controls.

6 Η χώρα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα χωρίς να καταφέρει να εκδώσει 10ετές ομόλογο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τέσσερις. Το χειρότερο είναι πως οι συνθήκες δεν ευνοούν την άμεση επιστροφή στις αγορές και δη με 10ετή τίτλο. Ενδεικτικά, χθες το 10ετές ομόλογο του Δημοσίου έκλεισε με οριακή
άνοδο της απόδοσής του (4,363% από 4,337% την Παρασκευή), ενώ αναιμική ήταν η χθεσινή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών (+0,32%).

7 Η δημόσια περιουσία, μέσω του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, επιστρατεύθηκε ουσιαστικά ως ενέχυρο για 99 χρόνια, ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων.

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα