H σφαγή των μνηστήρων

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του (άμεσου) ανασχηματισμού. «Ανταρσία» Σκουρλέτη

Οι «βαρόνοι» μπλοκάρουν την πρόθεση του Τσίπρα για σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Παζάρια και απειλέςΗ Θέση μας: ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ Η «ΕΞΟΔΟΣ»!

Διαβάστε επίσης:

►Οι επτά θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας που «ακυρώνουν» τους πανηγυρισμούς

►Φιέστα… light με διάγγελμα από την Ιθάκη

►Εγκωμιάζει τον Σόιμπλε ο (…αμετανόητος) Γιάνης

►«Χρησμοί» από Μοσκοβισί για την… έξοδο από τα Μνημόνια

►ESM: Είστε δεμένοι χειροπόδαρα μέχρι να πληρώσετε τα δάνειά σας

►Χωρίς αντίδοτο για δάγκωμα οχιάς τα νοσοκομεία, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

►Εφυγε από τη ζωή ο Ελληνας που έχτισε το Μανχάταν!

►Γιατί καθυστερούν οι βάσεις

►Στήνουν και νέα hot spots στην ηπειρωτική Ελλάδα!

Οργιάζει το παρασκήνιο για άγριες συγκρούσεις και υπουργούς «βαρόνους» που δηλώνουν  αμετακίνητοι, δένοντας τα χέρια του Τσίπρα

Σφάζονται οι «μνηστήρες» στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του ανασχηματισμού, που μετρά αντίστροφα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο διεξάγονται άγριες συγκρούσεις και, μάλιστα, υπουργοί «βαρόνοι» δηλώνουν αμετακίνητοι από τις καρέκλες τους δένοντας κυριολεκτικά τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται όμηρος των προσωπικών φιλοδοξιών αρκετών πρωτοκλασάτων υπουργών αλλά και του κομματικού μηχανισμού, αν και ο ίδιος θα επιθυμούσε «νέο ξεκίνημα» με άφθαρτα πρόσωπα, 40άρηδες στην ηλικία, τα οποία να παραπέμπουν στο δικό του «όραμα» για την επόμενη μέρα των Μνημονίων.

Εκεί εν πολλοίς υπάρχει το μεγάλο δίλημμα σχετικά με τον ανασχηματισμό. Ο κ. Τσίπρας φέρεται ότι σχεδίαζε την ανακοίνωσή του ενδεχομένως αύριο ή την Πέμπτη, αν και για να τον αποφύγουν όσοι κινδυνεύουν έχουν αρχίσει να πιέζουν, με το επιχείρημα ότι εν όψει των επικείμενων σκληρών πολιτικών μαχών είναι προτιμότερο να μετατεθεί για αργότερα.

Σήμερα πάντως συνεδριάζουν από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝ.ΕΛ. για να καθορίσουν τη δική τους στάση εν όψει των πιθανών αλλαγών στα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, το ένα σενάριο κάνει λόγο για δομικό, ριζικό ανασχηματισμό, με ευρείες αλλαγές και απομακρύνσεις βασικών υπουργών, και το άλλο για μικρές μόνον αλλαγές, σαν διορθωτικές κινήσεις, με ανοίγματα σε 40άρηδες.

Οι Πάνος Καμμένος, Νίκος Κοτζιάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρητικά παραμένουν στις θέσεις τους, καθώς ενδεχόμενη αντικατάστασή τους θα προκαλούσε ντόμινο ισχυρών ανακατατάξεων, εγείροντας ευθέως μείζονα ζητήματα κυβερνητικής συνοχής. Ως εκ τούτου, οι όποιες αλλαγές γίνουν θα αφορούν δευτερεύοντα υπουργεία με αναβαθμίσεις υφυπουργών, όπως του Κωνσταντίνου Στρατή, ο οποίος από υφυπουργός Πολιτισμού αναμένεται να αντικαταστήσει τη Λυδία Κονιόρδου. Για την ίδια θέση ακούγεται, πάντως, και το όνομα του Νίκου Φίλη.

Νέα στελέχη

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι επίσης να υπουργοποιηθούν ορισμένα νέα σε ηλικία στελέχη, με τους Γ. Μπουρνού, Κώστα Ζαχαριάδη, Ράνια Σβίγκου και Χρήστο Στάικο να διεκδικούν κυβερνητικές θέσεις. Πληροφορίες λένε ότι υπάρχει θέμα αντικατάστασης του Δημήτρη Τζανακόπουλου, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους «σωματοφύλακες» του πρωθυπουργού με μακρά συνεργασία, από τα χρόνια που και οι δύο ήταν στη Νεολαία του Συνασπισμού.

Οι ατυχείς, όμως, επικοινωνιακοί χειρισμοί που επιχειρήθηκαν τις πρώτες κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς της 23 Ιουλίου τού χρεώθηκαν προσωπικά.
Πιθανή, επίσης, θεωρείται η είσοδος στο νέο κυβερνητικό σχήμα προσώπων από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, με πιθανότερη τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται σε ανοιχτή σύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την έξοδο από την κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένας άλλος πασοκογενής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πληρώνοντας την πρωτοφανή ρύπανση του Σαρωνικού από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Κλειδί» ο Σκουρλέτης, που οι διαρροές τον φέρουν να μετακινείται στην Κουμουνδούρου

Η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από την κυβέρνηση στην Κουμουνδούρου, στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αντικείμενο έντονων διαρροών τις τελευταίες ώρες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάλογες διαρροές για τον νυν υπουργό Εσωτερικών είχαν γίνει λίγο πριν από τον προηγούμενο ανασχηματισμό, τον Νοέμβριο του 2016, με δεδομένη τότε τη δυσαρέσκεια των ξένων δανειστών προς το πρόσωπό του, καθώς ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δυσφορούσε στην εκποίηση τμημάτων της ΔΕΗ. Η περίπτωση του κ. Σκουρλέτη θεωρείται πάντως ιδιαίτερη. Εδώ και καιρό δεν διατηρεί καλές σχέσεις με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν και από το 2007, ως εκπρόσωπος του τότε ΣΥΝ, υπήρξε στενός συνεργάτης του.

Πολλοί από το Μαξίμου θα ήθελαν να βγάλουν τον κ. Σκουρλέτη από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι προσωπικές φιλοδοξίες του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έχει ερείσματα στην κομματική βάση. Ο ίδιος, όπως έκανε το 2016, φέρεται ότι συζητά το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Ρήγα στη θέση του γραμματέα του κόμματος, όχι όμως με όρους Μαξίμου αλλά με τις προϋποθέσεις που ο ίδιος θέτει εμφατικά και τις οποίες έχει εκφράσει προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θέλει το κόμμα να έχει λόγο στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και να μην είναι αδρανής θεατής.

Αν τα σενάρια περί «μετάθεσης» Σκουρλέτη στο κόμμα επιβεβαιωθούν, το Εσωτερικών θα είναι το τρίτο υπουργείο που εγκαταλείπει, αφού τον Ιανουάριο του 2015 ορκίστηκε υπουργός Εργασίας, στον ανασχηματισμό ανέλαβε το Ενέργειας και ακολούθως το Εσωτερικών.

Επιχείρηση πόλωσης από το Μαξίμου, με άνοιγμα σε Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι

Με μπαράζ δηλώσεων το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να προχωρήσει σε δυναμικό άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, το ΚΙΝ.ΑΛ. και το Ποτάμι, με φόντο την επόμενη μέρα του Μνημονίου και στόχο έναν «ευρύτερο αντιδεξιό συνασπισμό δυνάμεων».

Η κυβέρνηση ανασύρει εν πολλοίς παραλλαγμένο το παλαιό πασοκικό διχαστικό σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» για να κλείσει τον δρόμο του τωρινού ΠΑΣΟΚ και τμημάτων του Ποταμιού προς τη Ν.Δ. την οποία κατηγορεί για ακροδεξιά ρητορική. Εντύπωση προκαλεί και η ακραία δήλωση του Νίκου Ξυδάκη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο που δείχνει εν τέλει τον βαθμό της πόλωσης που θα ακολουθήσει έως τις εκλογές. «Αυτό που διακυβεύεται για τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι αν θα υπάρξει μια ηγεμονεύουσα προοδευτική πλειοψηφία, που θα ανακουφίζει την κοινωνία και θα τη μεταμορφώνει προωθητικά, ή αν θα βουλιάξουμε κι εμείς στην ορμπανοποίηση της Ευρώπης. Ή θα μεταρρυθμιστούμε ή θα έρθουν τα τσιράκια του Παπαδόπουλου» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν και άλλοι πρωτοκλασάτοι του ΣΥΡΙΖΑ. «Το τέλος των Μνημονίων αποτελεί αφετηρία για μια προοδευτική συστράτευση, για να κλείσουμε τον δρόμο στην Ακροδεξιά» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής από την πλευρά του, αφού σημείωσε ότι «όσοι επιθυμούν επιστροφή στις πολιτικές που μας χρεοκόπησαν θα ηττηθούν για ακόμα μια φορά», έδωσε την προγραμματική βάση μιας συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τμήματα της Κεντροαριστεράς. «Η κοινωνία έχει ανάγκη από τη συνέχιση και την εμβάθυνση των μεγάλων προοδευτικών τομών στη λειτουργία της δημοκρατίας. Ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ασταμάτητη μάχη ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, συνταγματική αναθεώρηση. Αυτές τις μεγάλες τομές και τις προοδευτικές πολιτικές καλούνται οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να τις πραγματώσουν» είπε ο κ. Παππάς. Σε «πλατιά συμπαράταξη με όσους δεν θέλουν Βορίδη, Γεωργιάδη, Μητσοτάκη και όσα σηματοδοτούν για το αύριο της χώρας» κάλεσε και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα