Καταστροφείς με απύθμενο θράσος

 «Προλάβαμε τη χρεοκοπία» είπαν στο CNN Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, που τα έριξαν στους… επόμενουςΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κυβερνήτης και ο ύπαρχος του «Τιτανικού», τα δύο μοιραία πρόσωπα που άνοιξαν την πόρτα του φρενοκομείου οδηγώντας την Ελλάδα στα Μνημόνια και στη μόνιμη επιτροπεία των δανειστών, είχαν το θράσος χθες να βγουν σε κοινή συνέντευξη στο CNN και να πουν ότι «προλάβαμε τη χρεοκοπία», δικαιολόγησαν τις εγκληματικές αποφάσεις τους και πολιτικές λέγοντας ότι «ήμασταν σε αχαρτογράφητα νερά» και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής επέρριψαν τις ευθύνες στις επόμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να βγούμε πιο νωρίς από τα Μνημόνια και με μικρότερο κόστος. Από τη Σκιάθο, όπου απολαμβάνει τις διακοπές του, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε με ένα μαύρο T-Shirt στο CNN θυμίζοντας σε όλους τους Ελληνες πώς μας έκανε μαύρες τις ψυχές, όταν πριν από περίπου οκτώ χρόνια ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την είσοδο της Ελλάδας στα Μνημόνια. 

Στο διπλανό τηλεοπτικό παράθυρο ο κ. Παπακωνσταντίνου, που φέρει επίσης τεράστιες ευθύνες για την οικονομική καταστροφή της χώρας. Και οι δύο εμφανίστηκαν αμετανόητοι, με τον κυβερνήτη του «Τιτανικού» να δηλώνει ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και να τα… ρίχνει στους δανειστές που ακολούθησαν «τιμωρητική τακτική».

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τη λήξη του προγράμματος – μακάρι να μπορούσαμε. Το κόστος της διάσωσης ήταν τεράστιο: 25% του ΑΕΠ, τεράστια ανεργία, διαρκής ανασφάλεια» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Μπορούσαμε να έχουμε φτάσει εδώ, στο τέλος του προγράμματος, πολύ πιο γρήγορα, με μικρότερο κόστος, ενώ απομένουν πολλές αλλαγές που δεν έχουν γίνει». Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι πληρώνουμε ακριβά όσα συνέβησαν ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Αποφύγαμε τη χρεοκοπία το 2010 για να ξαναβρεθούμε στο χείλος της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2015, με capital controls και παρ’ ολίγον έξοδο από το ευρώ. Αυτό μας κόστισε σε αξιοπιστία και έφερε επιπλέον δανεισμό, παράταση της ύφεσης κι επομένως περαιτέρω περικοπές. Ο κ. Τσίπρας, όταν ευθυγραμμίστηκε, δεν αναγνώρισε την ευκαιρία που είχε για πραγματικές αλλαγές».

Τρόπο να προκαλέσει αίσθηση βρήκε ο «Guardian», χωρίς περιττές λέξεις, με ένα μόνο σκίτσο: Η χώρα μας, σαν ένας σκελετός που πανηγυρίζει, με τη σαφώς ειρωνική λεζάντα «Καλά νέα: Η Ελλάδα εξέρχεται από τη λιτότητα». Το εύγλωττο ιχνογράφημα του σκιτσογράφου Μάρτιν Ρόουσον απεικονίζει με τον πλέον κυνικό τρόπο το τέλος της μνημονιακής εποχής, αλλά κυρίως τα απομεινάρια αυτής. Στο μαύρο φόντο, μια κατεστραμμένη πόλη και εξαθλιωμένοι άνθρωποι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα