Καυτερά πιάτα (για εφίδρωση) τις ζεστές μέρες

Πιπεριές αλλά και δροσιστικά λαχανικά βοηθούν στα «σαραντάρια»Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι στη διάρκεια της ζέστης είναι καλό να τρώμε μόνο σαλάτες και φρούτα. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τρώγοντας καυτερά πιάτα και καυτερές πιπεριές το σώμα θα λάβει το μήνυμα ότι έχει υπερθερμανθεί και θα ενεργοποιήσει στο μέγιστο τον μηχανισμό της εφίδρωσης, που είναι η φυσική άμυνα στη ζέστη. 

Με την εφίδρωση και την εξάτμιση του ιδρώτα το δέρμα ψύχεται – αυτό με τη σειρά του ψύχει το αίμα, το οποίο επιστρέφει ψυχρότερο στην κεντρική κυκλοφορία.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η οδηγία για κατανάλωση στον καύσωνα πολλών φρούτων, όπως το καρπούζι, και λαχανικών, όπως το αγγούρι, είναι λανθασμένη, καθώς και τα δύο είναι πλούσια σε νερό που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Το καρπούζι βοηθά και για έναν επιπρόσθετο λόγο: το αμινοξύ κιτρουλίνη που περιέχει διαστέλλει τις αρτηρίες: έτσι το αίμα που έχει ψυχρανθεί κυκλοφορεί καλύτερα στον οργανισμό και ψυχραίνει πιο αποτελεσματικά το σώμα.

Για τον ίδιο λόγο είναι σημαντικό να επιλέγουμε συνολικά τροφές που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως το σπανάκι και ο κουρκουμάς.

Κατακράτηση

Γάλα καρύδας και μέντα υποστηρίζουν, επίσης, την αποτελεσματική ενυδάτωση και προλαμβάνουν την εξάντληση λόγω της ζέστης.

Το δε αγγούρι μειώνει την κατακράτηση υγρών (έτσι ενδείκνυται για εκείνους που αισθάνονται πρησμένοι λόγω ζέστης).

Για να «βγει» ο καύσωνας, είναι σημαντικό να μειωθούν επίσης οι υδατάνθρακες, το κρέας και το αλκοόλ. Το ρύζι και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, αλλά και το κρέας απαιτούν αρκετή ενέργεια για την πέψη τους, με αποτέλεσμα να παράγεται περίσσεια θερμότητας στο σώμα (θερμογένεση). Γι’ αυτό και τις πολύ ζεστές μέρες καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε πολύ και να προτιμούμε τα μικρά και συχνά γεύματα με βάση τις φυτικές τροφές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα