Νέα επεισόδια στον πόλεμο των ΗΠΑ με την Τουρκία

Λάδι στη φωτιά από Τσαβούσογλου, που εμπλέκει τη βάση του Ιντσιρλίκ. Ανυποχώρητος ο Τραμπ για την απελευθέρωση του πάστοραΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Λάδι στη φωτιά έριξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε την πολιτική του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Αγκυρα «αυτοκαταστροφική», υπενθυμίζοντας την ίδια στιγμή τον κρίσιμο ρόλο της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ για τις συμμαχικές δυνάμεις. «Η απομάκρυνση ενός συμμάχου με τον οποίο η χώρα σας μοιράζεται ζωτικά εθνικά συμφέροντα είναι αυτοκαταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου σε άρθρο του στην εφημερίδα «Usa Today», απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην Αγκυρα, υποστήριξε ότι «θα διαταράξουν κάθε προοπτική συνεργασίας, την ώρα που οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν να ενισχύσουμε -και όχι να αποδυναμώσουμε- τους δεσμούς που μας κρατούν ενωμένους».

Δεν κάνει πίσω

Την ίδια ώρα ωστόσο το Πεντάγωνο -σε διαφορετικό μήκος κύματος- υποστήριξε, διά στόματος υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ότι οι στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν έχουν διαταραχθεί παρά την κλιμάκωση της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Τραμπ πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters τόνισε ξανά ότι δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις στην Τουρκία, αν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας Αντριου Μπράνσον. Υποστήριξε μάλιστα ότι θεωρούσε ότι είχε καταλήξει σε μια συμφωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν για την αποφυλάκιση του Μπράνσον, όταν έπεισε το Ισραήλ να αφήσει ελεύθερη μια δημοσιογράφο, υπήκοο Τουρκίας.

Ο πρόεδρος Τραμπ, όπως ανέφερε, πίστευε ότι ύστερα από αυτό ο Τούρκος ομόλογός του θα προχωρούσε στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. «Νομίζω ότι είναι πολύ λυπηρό αυτό που κάνει η Τουρκία. Νομίζω ότι κάνουν ένα φρικτό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα οι Γερμανοί παρακολουθούν ανήσυχοι τα τεκταινόμενα στη γειτονική μας χώρα. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλώντας στη γαλλική «Figaro» τόνισε ότι «για το δικό μας συμφέρον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα