Μαύρη Τρίτη με σενάρια για «έξοδο» Τραμπ από τον Λ. Οίκο

Τρίζουν τα θεμέλια της προεδρίας του μετά την ομολογία ενοχής του Κόεν και την καταδίκη του πρώην συγκεντρωσιάρχη τουΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Μαύρη Τρίτη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ο Ντόναλντ Τραμπ την προχθεσινή ημέρα, καθώς ο πρώην δικηγόρος του -και στενότατος συνεργάτης του επί σειρά ετών- Μάικλ Κόεν ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου για σειρά ποινικών αδικημάτων, σε ένα εκ των οποίων εμπλέκεται άμεσα και ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που οι ένορκοι στη δίκη του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έκριναν τον Πολ Μάναφορτ ένοχο για οκτώ κακουργήματα. Τα δραματικά γεγονότα, μάλιστα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στην έξοδο του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο!

Στη Νέα Υόρκη, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή του Μανχάταν και σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Μάικλ Κόεν δήλωσε ένοχος για οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτές της φορολογικής απάτης, της τραπεζικής απάτης και της παραβίασης της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.

Η τελευταία -η οποία αποτελεί ομοσπονδιακό κακούργημα- εμπλέκει άμεσα τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Κόεν κατέθεσε ενόρκως ότι «κατ’ απαίτηση του υποψηφίου» τότε προέδρου κατέβαλε υψηλά χρηματικά ποσά σε δύο γυναίκες που ισχυρίζονταν ότι είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις με τον πελάτη του, με αντάλλαγμα τη σιωπή τους, με στόχο να αποφευχθεί η αποκάλυψη πληροφοριών που «θα έπλητταν τον υποψήφιο».

Την ίδια ώρα, σε άλλη δικαστική αίθουσα, στην Αλεξάντρια, ο Πολ Μάναφορτ -πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και επίσης στενός συνεργάτης του- κρίθηκε ένοχος από το Σώμα των Ενόρκων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου για οκτώ κατηγορίες για τραπεζική και φορολογική απάτη.

Παρά το γεγονός ότι, φαινομενικά τουλάχιστον, η καταδίκη του Μάναφορτ δεν έχει σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο -κάτι που τονίζει συνέχεια ο Τραμπ-, εντούτοις η απόφαση έχει ισχυρό συμβολισμό, καθώς επρόκειτο για την πρώτη δίκη που προέκυψε από τις έρευνες του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μίλερ για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Η αντίδραση του προέδρου Τραμπ, όπως πάντα μέσω twitter, ήταν άμεση. Αναφερόμενος στον Κόεν υποστήριξε ότι «επινόησε» τα γεγονότα για τα οποία ομολόγησε την ενοχή του, ενώ σε ό,τι αφορά τον Μάναφορτ ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε ότι νιώθει «πολύ άσχημα για τον Πολ Μάναφορτ και την υπέροχη οικογένειά του». Χθες βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς για τις πληρωμές των γυναικών από τον Κόεν, τόνισε στο Fox News ότι «τα χρήματα δεν προέρχονταν από την εκστρατεία».

Το μπλέξιμο με την εξαγορά της πορνοστάρ

Ο Μάικλ Κόεν αποφάσισε «να πει την αλήθεια για το θέμα του Ντόναλντ Τραμπ» και «κατέθεσε ενόρκως» ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «του έδωσε εντολή να διαπράξει ένα έγκλημα», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο συνήγορός του Λάνι Ντέιβις, ο οποίος διερωτήθηκε με νόημα: «Εάν αυτές οι πληρωμές αποτελούν έγκλημα για τον Μάικλ Κόεν, γιατί δεν αποτελούν έγκλημα για τον Τραμπ;»

Ο Ντέιβις αναφέρεται στα χρήματα που έδωσε ο Κόεν -κατ’ εντολήν Τραμπ- στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και την πρώην πλεϊμέιτ Κάρεν Μακ Ντούγκαλ, οι οποίες διατείνονται ότι είχαν σχέση με τον νυν πρόεδρο τη δεκαετία του 2000. Σύμφωνα με τον Κόεν, η Ντάνιελς έλαβε 130.000 δολάρια και η Μακ Ντούγκαλ 150.000 δολάρια, με αντάλλαγμα τη σιωπή τους. Τα χρήματα αυτά ωστόσο δόθηκαν μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, γι’ αυτό και οι πληρωμές συνιστούν παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών και αποτελούν ποινικό αδίκημα.
Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεσή του, ο Κόεν φρόντισε να καταβάλει τα χρήματα «με κύρια επιδίωξη τον επηρεασμό των εκλογών», καθώς χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκάλυψη ενός σεξουαλικού σκανδάλου που δυνητικά θα μπορούσε να βλάψει την πορεία του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει άγνοια για τις εν λόγω πληρωμές και είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα δόθηκαν από τον ίδιο τον δικηγόρο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα