ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Δράσεις για οργάνωση και καλύτερη λειτουργία του ΔημοσίουΑπό τον
Γιώργο Κυριακό*

Ολο και πιο έντονα συζητούνται τελευταία ο ρόλος του Δημοσίου στη χώρα μας, η έλλειψη αξιοκρατίας, η συνεχής αύξηση του μισθολογικού κόστους, οι συνεχείς νέες γραμματείες που δημιουργούνται, καθώς και η «αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής». Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και απογοητευτικό ότι η τελευταία καθυστέρηση στον ορισμό μόνιμων γραμματέων στο Δημόσιο προέκυψε έπειτα από πιθανούς ενδοιασμούς για τη μη αξιοκρατική τοποθέτηση ή -για να το πούμε απλά- για διορισμούς με κομματικά κριτήρια.

Το Ελληνικό Δημόσιο, όταν οργανωθεί καλύτερα. θα αποτελέσει έναν κύριο πυλώνα δημιουργίας αξίας, εμπιστοσύνης, αλλά και μείωσης κόστους, χωρίς απολύσεις. Το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να γίνει πολιτοκεντρικό και, μέσω των βελτιωμένων χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων του, να μειωθούν οι δημοσιονομικές πιέσεις στον πολίτη και να βελτιωθούν οι προς αυτόν παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι βασικές προϋποθέσεις για να συμβούν τα ανωτέρω είναι να υπάρχουν οι εξής στρατηγικοί πυλώνες: στρατηγική μείωσης κόστους, outsourcing, βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών προς τον πολίτη. Οι κύριες δράσεις που προτείνω:
Σχέδιο και διαχειριστική επάρκεια, που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία. Χρήση best practices από το εξωτερικό και την Ελλάδα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Benchmarking από ιδιωτικό η παγκόσμιο δημόσιο τομέα. Λογική του κόστους και της ωφελείας ανά δραστηριότητα (cost/benefit) και μεταρρυθμίσεις μέσω αλλαγής νοοτροπίας αντίληψης για το Δημόσιο, με προτεραιότητα στην ποιότητα της εργασίας. Σωστή πολιτική διαχείρισης και αξιολόγησης ανθρώπινων πόρων και δείκτες παραγωγικότητας (KPIS). Παραχώρηση περισσότερων λειτουργιών του Δημοσίου στους ιδιώτες, σε υποδομές και υπηρεσίες, μέσω ΣΔΙΤ. Χρήση της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με χρηματοδότηση δραστηριοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ.

Θα ήθελα να επικεντρωθώ στη στρατηγική μείωσης του συνολικού μισθολογικού κόστους, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού εργαζομένων, χωρίς απολύσεις (να επανέλθει ο κανόνας «1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις») και με στρατηγική outsourcing υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Εμφαση πρέπει να δοθεί στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται ούτε αποκλειστικά ούτε μονοπωλιακά από το κράτος.

Το δημόσιο και το κρατικό δεν ταυτίζονται. Αν ένα δημόσιο αγαθό παρέχεται καλύτερα και φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αναστολή στο να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με παραχώρηση περισσότερων λειτουργιών του Δημοσίου στους ιδιώτες, σε υποδομές και υπηρεσίες μέσω ΣΔΙΤ: π.χ., η αναβάθμιση των αξονικών και των μαγνητικών τομογράφων στα νοσοκομεία, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως η έκδοση της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, ο τομέας καθαριότητας στους δήμους, οι σχολικοί φύλακες κ.λπ. Ετσι απελευθερώνεται προσωπικό και αποφεύγονται στο μέλλον προσλήψεις στο Δημόσιο. Ολα αυτά με ενίσχυση του εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα στους τομείς Υγείας και Παιδείας.

Στην πρώτη ομιλία του στην 81η ΔΕΘ του 2016 ως αρχηγός της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφωνώντας λόγο προς τους παραγωγικούς φορείς, δεσμεύτηκε μέσω της Συμφωνίας Αλήθειας για μείωση φόρων 1,9 δισ. ευρώ στη διετία, με περικοπές δαπανών στο Δημόσιο, χωρίς απολύσεις. Κοστολόγησε δε τότε τις περικοπές δαπανών στα 1,5 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες σπατάλες σήμερα στο Δημόσιο, καθώς και τις περαιτέρω ανάγκες μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, πιστεύω ότι πλέον ένας στόχος μείωσης 2,5 δισ. των δαπανών του κράτους είναι εφικτός.
Η Συμφωνία Αλήθειας (και Αξιοπιστίας) είναι υπόθεση όλων μας.

*Σύμβουλος επιχειρήσεων. Εχει διατελέσει γραμματέας ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομικών το 2010-2012, με την ευθύνη αναδιάρθρωσης 170 ΔΕΚΟ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα