Αλλοι έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι θάνατοι τις τελευταίες επτά μέρες, ενώ καταγράφηκαν 30 νέα περιστατικά • Δεν έγιναν ψεκασμοί στον σωστό χρόνοΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Με ραγδαίο ρυθμό αυξάνεται η μακάβρια λίστα των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν έξι θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό σε 11 από πέντε που ήταν πριν από επτά ημέρες, σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συνολικά 107 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από την αρχή της φετινής περιόδου από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως τις 22 Αυγούστου, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 30 νέα περιστατικά. Εως προχθές νοσηλεύονταν 19 άτομα, εκ των οποίων τα έξι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 107 κρούσματα, τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα, ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η μέση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος ηλικιών από 11 έως 94 ετών). Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη φετινή περίοδο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση της νόσου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Δεν έγιναν ψεκασμοί στον σωστό χρόνο

Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επανειλημμένα έχει επισημάνει την ολιγωρία της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας στην καταπολέμηση των κουνουπιών, καταγγέλλοντας ότι δεν έγιναν στον σωστό χρόνο (Μάρτιος – Απρίλιος) οι απαραίτητοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών (π.χ. σε ρέματα κ.λπ.), όταν ακόμα ήταν στη διαδικασία επώασης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα