Μπουλντόζα σε αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό

Γνωμοδότηση του Νομικού ΣυμβουλίουΤις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που ισχύουν για την τακτοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό αποτυπώνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία επικύρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Ουσιαστικά, μπορεί να νομιμοποηθούν μόνο λιθόκτιστα κτίσματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1983 και βρίσκονταν αρχικά εκτός ζώνης αιγιαλού, αλλά κάποια ανεγέρθηκαν στον παλιό αιγιαλό (η ζώνη ξηράς που προέκυψε από τη μετακίνηση της ακτογραμμής προς τη θάλασσα). 

Κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν, θα κριθούν αυθαίρετα και κατεδαφιστέα. Ακόμη κι αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν υποβάλει δήλωση σε κάποιον από τους νόμους τακτοποίησης, η διαδικασία θα κρίνεται άκυρη.

Η απόφαση

Με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου σε σχετικό ερώτημα του ΥΠΕΝ έγιναν ομόφωνα δεκτά τα εξής: α) Αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό δεν δύνανται να υπαχθούν στον νόμο. β) Στον παλαιό αιγιαλό επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δύο περιπτώσεις: είτε να υφίστανται επ’ αυτού νομίμως εμπράγματα δικαιώματα πολιτών, που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού, είτε να εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την εξαίρεση των κτισμάτων σύμφωνα με τη σχετική χάραξη. γ) Στον αιγιαλό δύνανται να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές υπό τις εξής προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: 1) Να πρόκειται για λιθόκτιστο κτίσμα που κατασκευάστηκε πριν από το 1983, 2) να υπήρχε παλαιότερη χάραξη της γραμμής αιγιαλού και 3) το λιθόκτιστο κτίσμα να βρισκόταν εκτός ζώνης αιγιαλού, σύμφωνα με την παλαιότερη χάραξή του.

Β. Παπ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα