«Τα μνημόνια κατέστρεψαν την Ελλάδα»

Καθυστερημένη ομολογία από Moody’s για τη συνταγή-δηλητήριο σε εργασία, συντάξεις, φορολογία και «brain drain»Τις καταστροφικές συνέπειες της λανθασμένης συνταγής των Μνημονίων παραδέχεται (κατόπιν εορτής) η Moody’s σε χθεσινή έκθεσή της για την Ελλάδα, στην οποία όμως ταυτοχρόνως ζητεί να τηρηθούν οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση! Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κατρακυλήσει ξανά η χώρα μας, βιώνοντας το μαρτύριο του Σισύφου!

Οπως αναφέρει, υπάρχουν δύο εσωτερικά ρίσκα στην προσπάθεια να αποφευχθεί το μαρτύριο αυτό: Η τήρηση των δεσμεύσεων προς τους πιστωτές και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2019, που «θα αυξήσει την αβεβαιότητα για το αν η χώρα θα ενεργοποιήσει τις απαραίτητες πολιτικές για να εξασφαλίσει ότι το χρέος παραμένει βιώσιμο».

Η Moody’s ομολογεί ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια βαριάς λιτότητας και αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας έπληξαν την ελληνική οικονομία: «Πραγματικά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά το 1/4 του επιπέδου του 2008, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε πάνω από 25% και τα έσοδα μειώθηκαν κατά σχεδόν 1/3. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία παραμένει πολύ πιο πίσω από τους Ευρωπαίους ομολόγους της». Ακόμα, παρατηρεί ότι η συνεχής μετανάστευση ατόμων υψηλού μορφωτικού επιπέδου έχει αλλάξει σημαντικά τη δομή της ελληνικής οικονομίας.

Φτώχεια

Ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει ακόμα ότι οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40%, η επιθετική φορολογία οδήγησε σε άνοδο της εισοδηματικής φτώχειας, η ανεργία (στο 20,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018) είναι περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα, περίπου το 1/3 των οικογενειών έχει τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος και τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των απασχολουμένων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Οσον αφορά τη μεταμνημονιακή περίοδο, η Moody’s εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη και την αύξηση της κατανάλωσης. Θεωρεί ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρήσει τον ρυθμό της τα επόμενα χρόνια, αλλά παρατηρεί ότι, ενώ η ανάπτυξη ήταν ξεκάθαρη τα πέντε τελευταία τρίμηνα, δεν ισχύει το ίδιο για την προέλευσή της: «Οι εξαγωγές μπορεί να μένουν σε θετικό έδαφος, αλλά η κατανάλωση και οι επενδύσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα