Τι έμεινε;

Τα συντρίμμια των Μνημονίων και η ανάγκη για δυνατό restartΑπό τη
Βάσω Κόλλια

Η χώρα μας «αποχαιρέτησε» έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια τα Μνημόνια. Τυπικά τουλάχιστον, καθώς μπαίνει σε περίοδο αυξημένης εποπτείας, η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο άλλαξε η Ελλάδα.
Η απάντηση είναι μόνο δυσάρεστη και τραγική…

Τα Μνημόνια μόνο συντρίμμια άφησαν πίσω τους. Συντρίμμια παντού.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ, ενώ το 2010, που μπήκαμε στο πρώτο Μνημόνιο, ήταν 146% του ΑΕΠ. Το χρέος σήμερα αγγίζει τα 350 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 ήταν 330 δισ. ευρώ. Είχαμε και το περίφημο PSI, που μείωσε το χρέος κατά 106 δισ. ευρώ.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 26%. Η ανεργία εκτοξεύθηκε. Η μεσαία τάξη αποδεκατίστηκε. Η ύφεση οδήγησε τα νοικοκυριά σε απώλειες των περιουσιακών στοιχείων τους κατά 570 δισ. δολ. Τα οικογενειακά εισοδήματα έπεσαν κατά 30%. Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είναι κοντά στο όριο της φτώχειας. Πάνω από το 1/5 των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει βασικά έξοδα, όπως το ενοίκιο, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ή τα δάνεια στην τράπεζα.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δουλειά, η φτώχεια μέσα στην εργασία βρίσκεται στα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα. Οι νέες και οι νέοι μας αναγκάστηκαν να γίνουν μετανάστες για να μπορέσουν να φτιάξουν τη ζωή τους. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν τραγικά. Οι κοινωνικές δομές κατέρρευσαν. Το εκπαιδευτικό σύστημα, οι δομές υγείας και οι δημόσιες υπηρεσίες διαλύθηκαν.

Τα βασικά αγαθά καθημερινά ακριβαίνουν. Η εγκληματικότητα γιγαντώνεται. Οι εθνικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Η κοινωνία γηράσκει και πεθαίνει, με τη βόμβα του δημογραφικού έτοιμη να εκραγεί.
Μια άνευ προηγουμένου λιτότητα δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο σε ένα κράτος που θέλει να λέγεται σύγχρονο και ευρωπαϊκό.

Αυξήθηκαν οι φόροι – προέκυψαν και καινούργιοι. Αυξήθηκαν τα συσσίτια, οι τράπεζες τροφίμων. Οι τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία ανάπτυξης. Τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας δεσμεύτηκαν.
Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, κανένας νόμος των Μνημονίων δεν θα καταργηθεί. Η λιτότητα και οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα συνεχιστούν, καθώς θα πρέπει για δεκαετίες να έχουμε θηριώδη πλεονάσματα, κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ειδικά σε χώρες με τέτοια δομικά προβλήματα όπως η δική μας

Τελείωσαν τα προβλήματά μας μαζί με το τέλος των Μνημονίων; Η απάντηση είναι «όχι». Τώρα αρχίζουν όλα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολιτικούς ηγέτες όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα δυνατό restart.
Και σίγουρα δεν πρέπει να ξεχάσουμε πώς φθάσαμε εδώ και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα