Νέος γραμματέας με ευλογία… Παππά

Στον Σκουρλέτη τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω γκρίνιας και εσωστρέφειας! Στην τελική ευθεία μπαίνει ο ανασχηματισμόςΗ μετακίνηση Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ «ξεκλειδώνει» τον ανασχηματισμό, ο οποίος είναι πια θέμα ωρών να ανακοινωθεί. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται από το Μαξίμου ακόμα και εντός της ημέρας. 

Η χθεσινοβραδινή εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη (ψήφισαν 144 μέλη της Κ.Ε. και έλαβε 126 θετικές ψήφους, ενώ υπήρξαν 18 λευκά), έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και έχοντας τη στήριξη όχι μόνο της ομάδας των «53», των Νίκου Φίλη, Νίκου Βούτση αλλά τελικά και του Νίκου Παππά, δείχνει ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις κορυφής, που έβαλαν κάτω από το χαλί τις έριδες των προηγούμενων ημερών, προκειμένου να δοθεί μήνυμα συστράτευσης, συσπείρωσης και ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.

Ο Νίκος Παππάς στη σύντομη τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση Τσίπρα για τον Πάνο Σκουρλέτη. Τις τελευταίες μέρες εμφανιζόταν ως αντίπαλον δέος στην υποψηφιότητα Σκουρλέτη, στην οποία αντιδρούσε μερίδα της «ενωτικής τάσης» των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά ορισμένες πληροφορίες, η επιμονή Τσίπρα -παρά τις πρώτες αντιδράσεις- για την εκλογή Σκουρλέτη σε γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στη μετακίνηση του Νίκου Παππά από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών και όχι μόνο, καθώς το 2019 είναι χρονιά τριπλής εκλογικής μάχης, για Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση. Υπό αυτό το πρίσμα, φαντάζει μάλλον αδύναμο το σενάριο που θέλει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών να πηγαίνει στον Χρήστο Σπίρτζη ή και στον Αλέξη Χαρίτση, αντί του Νίκου Παππά.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους και τα σημεία που αποκτούν ενδιαφέρον σ’ αυτό τον ανασχηματισμό, σε ό,τι αφορά το εύρος του και τα πολιτικά μηνύματα που θα δώσει, είναι αν θα υπάρξει κάποιο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά που θα σηματοδοτηθεί με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και από τη Ν.Δ. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου αλλά και άλλες, όπως της Λούκας Κατσέλη, του Γιάννη Ραγκούση και της Κατερίνας Παπακώστα. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν σοβαρές εσωκομματικές αντιδράσεις.

Η περίπτωση του Χάρη Παμπούκη δεν υφίσταται, καθώς ο ίδιος φέρεται ότι έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο υπουργοποίησής του. Μεγάλο ερώτημα παραμένει ποιος θα πάει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αν θα παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας ή θα μετατεθεί σε άλλο χαρτοφυλάκιο ο Φώτης Κουβέλης. Ενα σενάριο τον θέλει να διαδέχεται τον Σταύρο Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ενα δεύτερο, πάντως, στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι αν ο πρωθυπουργός θα κάνει τώρα το βήμα και θα απομακρύνει πρόσωπα από την κυβέρνηση που ήθελε να απομακρύνει στο παρελθόν. Μία τέτοια περίπτωση είναι του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος -κατά τα φαινόμενα- θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης και πιθανότερος αντικαταστάτης του είναι ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Πληροφορίες θέλουν να υπουργοποιείται και ο Μάκης Μπαλαούρας.

Αντιδεξιό κήρυγμα Τσίπρα με στόχο τη συσπείρωση και αιχμές προς την εσωκομματική αντιπολίτευση

Κάλεσμα συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την αποτροπή της «παλινόρθωσης» μιας «νεοφιλελεύθερης Ακροδεξιάς» και των εκφραστών του «παλιού καθεστώτος», όπως τουλάχιστον είπε, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στην εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και εξαπολύοντας μύδρους κατά της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο της αντιπαράθεσης και των διαχωριστικών γραμμών πάνω στις οποίες θα κινηθεί η πολιτική ζωή στο εξής με ορίζοντα τις τρεις εκλογικές μάχες του 2019, επαναλαμβάνοντας ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι όλοι χαρούμενοι σ’ αυτόν τον τόπο μετά τις 21 Αυγούστου και την τυπική λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια της κρίσης και ιδίως στην τελευταία τριετία της κυβέρνησής του, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω στα χέρια αυτών που τη γονάτισαν».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα στελέχη του να μην αρκεστούν σε «στρατηγική διαχείρισης» και «ηττοπάθεια» προκειμένου «να ενισχύσουμε το ρεύμα της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε τρία χρόνια πριν, για μια νέα νίκη του λαού μας» με στόχο τη σταθεροποίηση της «μεγάλης πολιτικής αλλαγής» του 2015, ώστε «να αφήσουμε μια για πάντα στο παρελθόν τις πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας, της διαφθοράς και του ηθικού εκφυλισμού, ώστε αυτό το υβρίδιο Ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού στο οποίο έχει μεταμορφωθεί η Ν.Δ. να μην παλινορθωθεί».

«Δεν επιτρέπεται να δειλιάσουμε» είπε απευθυνόμενος στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, αφήνοντας εσωκομματικούς υπαινιγμούς για «προσωπικές στρατηγικές και συσπειρώσεις χωρίς αρχές».
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα αναφέρθηκε στους Γεωργιάδη και Βορίδη λέγοντας ότι εκφράζουν «απόψεις και ιδέες που μας γυρνάνε στη μετεμφυλιακή Ελλάδα», ενώ επιτέθηκε στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για «βουλιμία για την εξουσία».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους και την αύξηση του κατώτερου μισθού, καθώς και φοροελαφρύνσεις.

«Αμετανόητος»

«Αμετανόητος προσπάθησε και σήμερα (σ.σ.: χθες) να διχάσει. Δεν θα τον ακολουθήσουμε» σχολίασε η Μαρία Σπυράκη, καταλήγοντας ότι «το μόνο που απασχολεί τον κ. Τσίπρα είναι να κρατηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επερχόμενη ήττα του».
Το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον κ. Σκουρλέτη για να διαχειριστεί μετά την καταστροφή στο Μάτι την ήττα που έρχεται ως γραμματέας».
«Για γέλια» χαρακτήρισε το ΚΚΕ την «προσπάθεια του κ. Τσίπρα να το παίξει ξανά αριστερός, μετά από τέσσερα χρόνια Μνημονίων».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα