Παράθυρο για αυξήσεις σε τρεις κλάδους

Εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων υποσχέθηκε η Αχτσιόγλου για όσους δουλεύουν σε τράπεζες, τουρισμό, ναυτιλίαΠροσδοκίες ότι μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα προκύψουν αυξήσεις μισθών για εργαζομένους του τουριστικού, του ναυτιλιακού και του τραπεζικού τομέα, οι οποίοι απασχολούνται σήμερα με βάση τους όρους ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων, που είναι δυσμενέστεροι από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων, καλλιεργεί η κυβέρνηση. Το θέμα ανέδειξε εκ νέου χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο Ραδιόφωνο 24/7.

«Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είναι γεγονός. Οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, επανισχύουν ήδη μετά την 21η Αυγούστου» δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Μία κλαδική σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί από εργοδότες που απασχολούν το 51% του κλάδου μπορεί να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική για όλον τον κλάδο από τον υπουργό Εργασίας και άρα να ισχύει υποχρεωτικά και για τους εργοδότες/επιχειρήσεις που δεν την έχουν υπογράψει. Εφόσον μία κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση είναι πιο ευνοϊκή για έναν εργαζόμενο που έχει υπογράψει ατομική σύμβαση, υπερισχύει η πιο ευνοϊκή σύμβαση για τον εργαζόμενο».

Οπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, προκειμένου να ελέγξει εάν οι ισχύουσες κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) πληρούν την προϋπόθεση της κάλυψης του 51%. «Φαίνεται πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορέσουμε σίγουρα να επεκτείνουμε κλαδικές συμβάσεις στον τουρισμό, στη ναυτιλία και στις τράπεζες» προανήγγειλε η κυρία Αχτσιόγλου.

Ανα τομέα

Η διαδικασία επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, ώστε να καλύψουν όλους τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία, έχει μπει στο τελικό στάδιο, καθώς τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η σύγκριση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» με τα στοιχεία που έδωσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να πιστοποιηθεί ότι το 51% των εργοδοτών έχει υπογράψει την κλαδική σύμβαση. Στη συνέχεια η σύμβαση αυτή θα κηρυχθεί από το υπουργείο Εργασίας υποχρεωτική για ολόκληρο τον κλάδο, καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων του.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στον τραπεζικό τομέα, όπου η κλαδική σύμβαση έχει υπογραφεί με τις τράπεζες, εφόσον δεν υπάρχει ενιαία εργοδοτική οργάνωση. Στον ναυτιλιακό χώρο υπάρχουν τέσσερις συμβάσεις κλαδικού χαρακτήρα, που αφορούν τις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες ναυτιλιακών εταιριών και καλύπτουν περίπου το 85% του κλάδου. Η επέκτασή τους αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Στη συνέντευξή της η κυρία Αχτσιόγλου υποσχέθηκε περαιτέρω βελτιώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, «όσο βελτιώνονται τα οικονομικά του ΕΦΚΑ», ενώ υποστήριξε πως «η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 3,5 χρόνια και η δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα», μολονότι «η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή».

Ερχονται και 15.000 θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες

Την υλοποίηση «στοχευμένων προγραμμάτων 15.000 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», ως μέτρο ανάσχεσης της μετανάστευσης νέων υψηλού μορφωτικού επιπέδου στο εξωτερικό (brain drain), προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στη χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή της.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι τα προγράμματα θα ξεκινήσουν «το αμέσως επόμενο διάστημα» και θα προβλέπουν αμοιβές σημαντικά ανώτερες του κατώτατου μισθού, ενώ πρόσθεσε ότι «η κρίσιμη μεταβλητή, πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η διαμόρφωση μισθών που θα δίνουν κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στη χώρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγράμματα θα απευθύνονται σε άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών, κατά κύριο λόγο πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με κάλυψη του μισού μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των ωφελουμένων από το Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα