«Καπνοαπαγόρευση στα πάρκα και στις παραλίες»

Στοπ στο τσιγάρο σε κοινόχρηστους ανοικτούς χώρους ζητά από το υπ. Υγείας η Αντικαρκινική ΕταιρείαΤην περαιτέρω αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου με την επέκταση της απαγόρευσης στους… θεριακλήδες και σε κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους, όπως πάρκα, παραλίες και χώρους άθλησης, ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία από την Πολιτεία. Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, είναι καιρός η πρακτική αυτή να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων.

«Απευθυνόμαστε για ακόμη μία φορά στο υπουργείο Υγείας ζητώντας να φέρει στη Βουλή την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση και στους δήμους να φροντίσουν για την ενημέρωση και την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων στους δημόσιους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος. Οπως είπε, η ΕΑΕ, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την απαγόρευση του καπνίσματος, ξεκίνησε μια εκστρατεία στις παιδικές χαρές αλλά και στις παραλίες, όπου τα αποτσίγαρα αποτελούν τοξικά απόβλητα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Μάλιστα, διατίθεται, σε όποιον δήμο τη ζητήσει, μακέτα της ειδικής πινακίδας ενημέρωσης των επισκεπτών στις παιδικές χαρές, στην οποία αναγράφεται το εξής μήνυμα: «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς!»

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το κάπνισμα συνδέεται αποδεδειγμένα με την πρόκληση μιας σειράς από σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ οι γυναίκες επιβαρύνονται με τον κίνδυνο στειρότητας και πρόωρης εμμηνόπαυσης. Μάλιστα, το κάπνισμα αποτελεί την πιο σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με τους θανάτους από το τσιγάρο να είναι τριπλάσιοι από αυτούς των τροχαίων ατυχημάτων. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη έρευνα, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εκτός από τους ίδιους τους καπνιστές, βρίσκονται και όσοι τους περιβάλλουν στο σπίτι, στο γραφείο ή σε κάποιο κέντρο διασκέδασης. Οπως αναφέρεται στην έρευνα, ο καρκίνος του πνεύμονα αλλά και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου είναι ιδιαίτερα αυξημένα στους παθητικούς καπνιστές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα