Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη»

Το κλασικό παιδικό έργο του Δημ. Ποταμίτη, αποτελούμενο από τέσσερις διδακτικές κωμωδίες, ανεβαίνει στον Ελληνικό ΚόσμοΑπό την
Τεριάννα Παππά

Το διαχρονικό έργο του Δημήτρη Ποταμίτη, «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» ανεβαίνει από το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος σε απόδοση και σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Πρωταγωνιστές είναι ο Μέμος Μπεγνής και ο Νίκος Ορφανός, ενώ πλάι τους θα δούμε τους Γιάννη Στεφόπουλο, Αγγελο Μπούρα, Κώστα Τερζάκη, Πελαγία Αγγελίδου, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, Ιριδα Πανταζάρα, Θοδωρή Ανθόπουλο, Δανάη Σδούγκου, Κλεάνθη Βαρσαμούλη, Χρήστο Ντόβα και Δήμητρα Βήττα.

Ο Δημήτρης Ποταμίτης υπήρξε σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και ποιητής. Το 1972 δημιούργησε το Θέατρο Ερευνας, πρωτοπόρο στην αναζήτηση νέων έργων, νέων τρόπων έκφρασης και νέων δημιουργών. Πρωτοπόρος επίσης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου στο θέατρο για παιδιά, όπου έγραψε και σκηνοθέτησε ως το 2003 πολλά έργα που έθιγαν σύγχρονα προβλήματα. Υπήρξε μέντορας της Νανάς Νικολάου στο θέατρο για παιδιά, το οποίο υπηρετεί και η ίδια από το 1981. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1978 από την παιδική σκηνή του Θεάτρου Ερευνας και από τότε έχει κατακτήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Χαρακτηρίζεται από την ευστροφία του, την απλότητα και το χιούμορ του.

Τέσσερα έργα του Αριστοφάνη, «Ειρήνη», «Αχαρνής», «Πλούτος», «Ορνιθες», συνδιαλέγονται μεταξύ τους παρουσιάζοντας στα μάτια των θεατών τα αιώνια και τόσο σύγχρονα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες και αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, τον ρόλο των συκοφαντών και των κολάκων στους κυβερνώντες, τον πόλεμο και την αγωνιώδη αναζήτηση των ανθρώπων για την ειρήνη και, τέλος, τον καταλυτικό ρόλο της κάθε μορφής εξουσίας στη διαμόρφωση των κοινωνιών και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων, με τη συνήθη «αριστοφανική προσέγγιση» της διακωμώδησης των κακώς κειμένων. Ο Δημήτρης Ποταμίτης δεν επέλεξε τυχαία αυτά τα τέσσερα έργα και κατάφερε στη διάρκεια μόνο μίας παράστασης να αναδείξει όλα αυτά τα καίρια και σύγχρονα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Αριστοφάνης.

Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι του Γιάννη Ζουγανέλη και θεωρούνται πια κλασικά στον χώρο της παιδικής δισκογραφίας. Η παράσταση είναι διαδραστική και τα παιδιά έχουν ισχυρό λόγο και συμμετοχή. Το έργο έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 12 χώρες και διδάσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού.

Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του με τη Νανά Νικολάου στην παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος», ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή με πλούσια σκηνικά, κοστούμια, πρωτότυπη μουσική και video art εφαρμογές.

Η υπόθεση, τα πρόσωπα, οι συμβολισμοί

Οι στόχοι του Αριστοφάνη είναι κατανοητοί και ξεκάθαροι σε θεατές κάθε ηλικίας και οι ήρωες των έργων του είναι πρόσωπα-σύμβολα αναγνωρίσιμα για περισσότερα από 2.500 χρόνια τώρα. Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζονται τα έργα «Ειρήνη» και «Αχαρνής», τα οποία αναφέρονται στην Ειρήνη και στον Πόλεμο, θέματα επίκαιρα και καθοριστικά για τον κόσμο μας. Στην «Ειρήνη» ο καλοκάγαθος Τρυγαίος προσπαθεί να απελευθερώσει την Ειρήνη από τη σπηλιά, όπου την έχει φυλακίσει ο Πόλεμος, ενώ στους «Αχαρνής» ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολις δίνει μάχη ενάντια στον πολεμοχαρή στρατηγό Λάμαχο.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται «Ο Πλούτος», όπου ο Αριστοφάνης παραδίδει μαθήματα πολιτικής οικονομίας, καθώς ο ομώνυμος ήρωας είναι τυφλός και δεν βλέπει πού δίνει τα αγαθά του, με αποτέλεσμα να χαρίζει πλούτη στους κακούς. Ομως, όταν ξαναβρίσκει το φως του, γίνεται δίκαιος κάνοντας μόνο τους καλούς να πλουτίσουν. Τέλος, παρουσιάζονται οι «Ορνιθες»: Δύο Αθηναίοι, ο Ευελπίδης και ο Πεισθέταιρος, απογοητευμένοι από τη ζωή της πόλης, ψάχνουν έναν ήσυχο τόπο. Πηγαίνουν στη χώρα των πουλιών, ιδρύουν μαζί μ’ αυτά μια φανταστική πολιτεία, την Ουρανούπολη, μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, με φαντασία, ανοιχτή για όλους στο όνειρο και στις ευκαιρίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα