Νεοφιλελεύθερο παραλήρημα από τον Μακρόν

Γοητευμένος από τα ευέλικτα σχήματα εργασίας που εφαρμόζονται στη Δανία εμφανίζεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν……ο οποίος κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα δεν χάνει ευκαιρία να εξαίρει το σύστημα της flexicurity, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να απολύουν εύκολα υπαλλήλους, με αντάλλαγμα παχυλά επιδόματα ανεργίας ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας και σημαντικές κοινωνικές παροχές.

Oπως όλα δείχνουν, ο Γάλλος πρόεδρος οραματίζεται γενίκευση του μοντέλου της Δανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν η Ευρώπη αντλούσε έμπνευση από αυτό, θα έβγαινε κερδισμένη».

Η κυβέρνηση Μακρόν θεωρεί ότι η flexicurity είναι το όπλο για την αντιμετώπιση της μαζικής ανεργίας. Το σύστημα εφαρμόζεται στη Δανία από το 1994, ρίχνοντας την ανεργία κάτω από το 5%. Τον φετινό Ιούνιο, η ανεργία περιορίστηκε στο 3,9% – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 10 χρόνια. Το υπουργείο Απασχόλησης της χώρας επαίρεται για το γεγονός ότι «το ένα τρίτο των εργαζομένων αλλάζει εργασία κάθε χρόνο» και «οι μισθωτοί ανεβαίνουν με ταχύ ρυθμό τη μισθολογική κλίμακα».

Ωστόσο, τα επιδόματα ανεργίας δεν είναι πλέον όσο γενναιόδωρα ήταν κατά το παρελθόν, ενώ το 2010 η μέγιστη χρονική διάρκεια λήψης επιδόματος περιορίστηκε το μισό, στα δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, τα… απόνερα από την παραίτηση Ιλό στη Γαλλία συνεχίζονται, με έναν στους δύο Γάλλους να αποτιμά αρνητικά την αποχώρηση του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης από το κυβερνητικό σχήμα, χαρακτηρίζοντάς τη «κακή εξέλιξη για τη χώρα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα