«Γαλέρα» τα δημόσια νοσοκομεία για ειδικευόμενους

Δεκάωρη εργασία, αμοιβές πείνας αλλά και απειλές από τους διοικητέςΚάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες εργάζονται οι ειδικευόμενοι γιατροί στο ετοιμόρροπο ΕΣΥ. Καθημερινά συμπληρώνουν 10 ώρες εργασίας, κάνουν πάνω από οκτώ εφημερίες τον μήνα -με 2,5 ευρώ την ώρα η εφημερία- και λαμβάνουν μισθό της τάξεως των 960 ευρώ τον μήνα, γι’ αυτό άλλωστε μεταναστεύουν στο εξωτερικό. 

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που επισημαίνει ότι όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και σε κεντρικά νοσοκομεία, όπως o Ευαγγελισμός, το «Γ. Γεννηματάς», το ΚΑΤ και το Νίκαιας, το 20% των θέσεων των ειδικευομένων είναι κενές και το άλλο 20% είναι σε παράταση, δηλαδή ανανεώνεται η σύμβασή τους για δύο ή περισσότερα χρόνια.

«Ειδικευμένοι γιατροί για να πάρουν ειδικότητα οι ειδικευόμενοι είναι ελάχιστοι στο ΕΣΥ» καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ και αναφέρει ενδεικτικά ότι οι διορισμοί επιμελητών β’ τα τελευταία 10 χρόνια γίνονται με το σταγονόμετρο. Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 455 θέσεις ειδικευομένων, ωστόσο υπηρετούν 380, δηλαδή είναι κενές οι 75.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας για υποκρισία, καθώς τη δουλειά των ειδικευμένων γιατρών την κάνουν μαθητευόμενοι γιατροί! Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό, όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, διοικητές απειλούν τους νέους γιατρούς να κάνουν εφημερία τομέα, δηλαδή ο ειδικευόμενος χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ ή ο ορθοπεδικός για ουρολογικά περιστατικά. Η ένωση ζητάει την άμεση πρόσληψη μονίμων επιμελητών β’, αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας, και εκπαιδευτικά προγράμματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα