Συντάξεις: Μετατροπές αναπηρικών σε γήρατος

Διευκρινίσεις με εγκύκλιο του ΕΦΚΑΔιευκρινίσεις σε σχέση με τις κατηγορίες των δικαιούχων συντάξεων αναπηρίας, οι οποίοι μπορούν να τις μετατρέψουν σε γήρατος προσαυξάνοντας επί της ουσίας (στις περισσότερες περιπτώσεις) τα ποσά που λαμβάνουν, δίνονται με νέα εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με αυτή, δικαίωμα μετατροπής της σύνταξης λόγω αναπηρίας σε γήρατος έχουν:

1 Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έπασχαν από παθήσεις των διατάξεων του ν. 612/77 και ενδεχομένως από άγνοια δεν υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

2 Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας με πάθηση (υπαγόμενη στις διατάξεις του ν. 612/77) εφόσον η συγκεκριμένη πάθηση συμπεριλήφθηκε στις διατάξεις αυτές μεταγενέστερα της αίτησής τους για χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας.

Αντίθετα, δεν υφίσταται δυνατότητα μετατροπής της σύνταξης λόγω αναπηρίας σε γήρατος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Οταν ο συνταξιούχος κατά τον χρόνο συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας δεν έπασχε από ασθένεια που καλύπτεται από τις εν λόγω διατάξεις, αλλά την απέκτησε μεταγενέστερα.

Οταν ο συνταξιούχος κατά την αίτηση συνταξιοδότησής του δεν είχε συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση με τον ν. 612/77, όπως ισχύει.

Επίσης διευκρινίζεται ότι ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που ορίζονται από ειδικές διατάξεις, όπως έχουν επεκταθεί και ισχύουν ή για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα