ΑΑΔΕ: Ανοιξε η πλατφόρμα για την Airbnb

Πώς και πότε δηλώνονται τα ακίνητα και τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους παραβάτεςΡεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Στη «δαγκάνα» της Εφορίας πέφτουν πλέον τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτων μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Airbnb, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποίησε από προχθές το βράδυ την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής και το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Airbnb και άλλες πλατφόρμες (Booking, HomeAway κ.λπ.), ώστε να συναφθούν πρωτόκολλα συνεργασίας και να προχωρήσουν οι εφοριακοί σε διασταυρώσεις. Σε περίπτωση που οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντοπίσουν ακίνητα που αξιοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς να έχουν δηλωθεί, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Οι διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να δηλώσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής και στο αντίστοιχο Μητρώο Ακινήτων τόσο τα ακίνητα όσο και τα εισοδήματα που εισπράττουν από αυτά.
Η διαδικασία γίνεται μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους προσωπικούς κωδικούς των διαχειριστών ακινήτων στο TAXISnet.

Η καταχώριση στο Μητρώο πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Η διαδικασία λήψης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ολοκληρώνεται άμεσα και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Προθεσμίες

Οι προθεσμίες για να δηλωθούν τα εν λόγω ακίνητα και τα εισοδήματα που εισπράττονται από τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους έχουν ως εξής:
• Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και τις 30 Αυγούστου, οι διαχειριστές έχουν υποχρέωση έως τις 30 Νοεμβρίου αφενός να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και αφετέρου να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του οκταμήνου.

• Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται από τις 31 Αυγούστου και μετά οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής θα πρέπει να υποβάλλονται έως τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
Η τελευταία απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, προβλέπει ότι για καθένα ακίνητο δύναται να ορίζονται περισσότεροι του ενός «Διαχειριστές», με την προϋπόθεση ότι καθένας εξ αυτών δραστηριοποιείται σε διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα. Επίσης, διευκρινίζεται πως σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» έως τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής δεν έχουν όσοι εκμισθώνουν το ακίνητό τους για βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς να αξιοποιούν κάποια από τις ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Airbnb. Οι μισθώσεις αυτής της κατηγορίας δηλώνονται με Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Πρόθυμη η εταιρία, ανήσυχοι οι ξενοδόχοι

Eτοιμη να βοηθήσει στη λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, που άνοιξε χθες, δηλώνει η Airbnb. Η εταιρία τονίζει ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα ενισχύσει την προώθηση της πλατφόρμας, διευκολύνοντας τους οικοδεσπότες ως προς την προσαρμογή τους στους νέους κανονισμούς. Μόνο τον προηγούμενο χρόνο υπολογίζεται πως 1.400.000 χρήστες της Airbnb επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αριθμός που δείχνει τη μεγάλη διείσδυση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία υποστηρίζει πως η κοινότητα της Airbnb ενίσχυσε την τοπική οικονομία κατά 750.000.000 ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν τα έσοδα από τις ενέργειες του διαμοιρασμού κατοικίας, καθώς και τις δαπάνες των φιλοξενουμένων. Οσοι νοίκιασαν τα ακίνητά τους έλαβαν κατά μέσο όρο 2.850 ευρώ σε εισπράξεις, ενώ η μέση καταχώριση κατοικίας είχε 28 διανυκτερεύσεις, τουτέστιν λιγότερο από τρεις διανυκτερεύσεις ανά μήνα.

Η έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» χαρακτηρίζεται αυτονόητο από τους ξενοδόχους, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν φτάνει για να λύσει ένα υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, η αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στη χώρα μας δεν αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων, καθώς η διαφορά αυτή «χάνεται» μέσα στην «γκρίζα» πραγματικότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, την ώρα που τα ελληνικά ξενοδοχεία δίνουν καθημερινή μάχη για να κρατηθούν όρθια μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής υπερφορολόγησης.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν πως χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και εντατική εποπτεία της εφαρμογής του νόμου ώστε να εκλείψει η ασυδοσία και να μη μείνουν οι καλές προθέσεις στα χαρτιά.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα