Μύδροι του πρέσβη Αλ. Μαλλιά για τα λάθη με Σκόπια-Ρωσία

Καυτηριάζει την ελλιπή συνεννόηση πριν από τις επαφές με ΠΓΔΜ και τονίζει την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με ΜόσχαΣκληρή κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά όσον αφορά τα ζητήματα προστασίας της ελληνικότητας της Μακεδονίας, την ένταση με τη Ρωσία και την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, διατυπώνει ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Σε άρθρο του στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Αμυνα και διπλωματία», που κυκλοφόρησε χθες μαζί με την «κυριακάτικη δημοκρατία» και θα διατίθεται από αύριο αυτόνομα στα περίπτερα, ο κ. Μαλλιάς υπογραμμίζει ότι η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποιήθηκε «με πανηγυρισμούς και δηλώσεις που χαρακτηρίζονται από την έλλειψη μέτρου» και ότι «η κυβέρνηση δείχνει τώρα να εκπλήσσεται από την αντίδραση και την οργή της κοινής γνώμης, την οποία όμως η ίδια προκάλεσε».

Ο κ. Μαλλιάς, που έχει διατελέσει πρώτος επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στην ΠΓΔΜ, διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και είναι γνωστό ότι δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί ποτέ ως δήθεν «εθνικιστής», σημειώνει: «Δεν θα συνιστούσα ως πρότυπο το μοντέλο της διαπραγμάτευσης που ακολουθήσαμε με τα Σκόπια! Αν η κυβέρνηση, αντί των λοιδοριών και των απαξιωτικών χαρακτηρισμών (εθνικιστές, ανίκανοι, δειλοί…) κατά των πολιτικών της αντιπάλων, είχε δρομολογήσει, ήδη από τον Ιανουάριο του 2018, ένα σοβαρό πλαίσιο πραγματικής συνεννόησης με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές παρατάξεις της Βουλής, η κατάσταση σήμερα θα ήταν ευκολότερα διαχειρίσιμη. Στο Μακεδονικό, αλλά και στο πακέτο των ελληνοαλβανικών σχέσεων».

Η ορολογία

Οσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Μαλλιάς υπενθυμίζει: «Η απέλαση ξένων διπλωματών, οι οποίοι παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις και τον ελληνικό νόμο, είναι ένα εξαιρετικό, δυσάρεστο, σοβαρό -πλην όμως θεμιτό- μέσο. Ομως δεν συντρέχει κανείς λόγος να χρησιμοποιούμε έναντι ενός Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός πρωταγωνιστή στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, δυσάρεστη, εγωκεντρική και εξεζητημένη ορολογία. Ηλθε η στιγμή η Αθήνα και η Μόσχα να θέσουν τέλος στη δυσάρεστη αυτή παρένθεση. Η ζημιά έχει γίνει. Τώρα, να φροντίσουν και οι δύο χώρες να αποκαταστήσουν σταδιακά ένα λειτουργικό πλαίσιο στις σχέσεις μας. Με την παράταση της σημερινής πρωτοφανούς κατάστασης αυτοακυρώνεται κάθε δυνατότητα προσφυγής μας για οποιοδήποτε θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχοντας εκ προοιμίου εξασφαλίσει την αρνητική διάθεση ενός Μονίμου Μέλους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1974».

Ο κ. Μαλλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει και πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, υπογραμμίζει: «Υπάρχει και ένας στρατηγικός λόγος, ο οποίος επιβάλλει να τερματιστεί η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Διότι συνδέεται με τη δυνατότητα και τη μοναδική ιστορική ευκαιρία -δεν γνωρίζω για πόσο ακόμη θα διατηρηθεί- να αποκτήσουμε μια ισχυροποιημένη πραγματική και όχι στα λόγια μόνο στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, με αιχμή του δόρατος την αμυντική συνεργασία. Ουδέποτε στο παρελθόν η Ελλάδα, ως χώρος και ως χώρα, είχε τη δυνατότητα, όπως συμβαίνει ειδικά την πρόσφατη τριετία, να συζητήσει και να λάβει σημαντικά πολιτικο-αμυντικά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ για τη Σούδα, καθώς και για την επέκταση των αμερικανικών διευκολύνσεων στην ελλαδική επικράτεια». Ωστόσο, «όσο πιο “δεδομένη” και άνευ αναγκαίων και επιθυμητών περιθωρίων ελιγμών είναι η Ελλάδα τόσο λιγότερα ανταλλάγματα μπορεί να διαπραγματευθεί και να αποσπάσει».

Μήνυμα Πάιατ για κοινά συμφέροντα Ουάσινγκτον – Αθήνας στην περιοχή

Με νέα δημόσια παρέμβασή του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ για πρώτη φορά συνδέει τη χώρα μας με τα αμερικανικά συμφέροντα σε σχέση με την κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας.
«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα και όραμα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του και σημείωσε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση «να είναι πιο φιλόδοξη για την περιφερειακή ατζέντα. Και το θέμα για τις ΗΠΑ είναι ότι αυτή η ατζέντα συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή, είτε σε όρους του μέλλοντος των δυτικών Βαλκανίων είτε όσον αφορά τη σημασία της αντιμετώπισης απειλών στην ανατολική Μεσόγειο». Κατά τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, η χώρα του έχει την Ελλάδα ως «ισχυρό συνήγορο εντός της Ε.Ε., ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων, όπως το πώς θα στηριχθεί η συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.». Τονίζει δε ότι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σήμερα στο ζενίθ της και σημειώνει πως «μια ισχυρή Ελλάδα είναι φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ».
Μάλιστα, περιγράφει την Ελλάδα ως «προτιμότερο εταίρο» στην εμπλοκή των ΗΠΑ στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ χαρακτηρίζει «σημαντική» τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι «ξεκλειδώνει» τη σχέση με τους βόρειους γείτονες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα