Και απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τον Τσαβούσογλου

Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτοξεύοντας απειλές προς την Ελλάδα για πολεμική σύρραξη, αν δεν ενδώσει στις νεοοθωμανικές απαιτήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο.Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης και για την παροχή ασύλου στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, «κουνώντας το δάχτυλο» στην Αθήνα και δηλώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε «οι φυγάδες πραξικοπηματίες να εκδοθούν και να δικαστούν στην Τουρκία».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ερωτηθείς για το casus belli σχετικά με τα 12 ναυτικά μίλια, προειδοποίησε ουσιαστικά την ελληνική πλευρά να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, τονίζοντας απειλητικά ότι «για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση». Eσπευσε, πάντως, να εξωραΐσει τις απειλές με οθωμανική πονηριά, προσθέτοντας ότι «για εμάς αυτό δεν είναι διακήρυξη πολέμου (σ.σ.: casus belli), όπως σκοπίμως διαστρεβλώθηκε στην Ελλάδα». Ωστόσο, η απειλή που εκτόξευσε ήταν περισσότερο από σαφής.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεδίπλωσε τη βεντάλια του τουρκικού επεκτατισμού αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Λευκωσίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντας προκλητικότατα «μονομερείς ενέργειες» το αυτονόητο δικαίωμα της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφέρονται λες και το νησί ανήκει μόνο σε εκείνους. Με τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο παραβλέπουν τα απαράγραπτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» υποστήριξε και πρόσθεσε με την ίδια πολεμική ρητορική: «Μαζί με τους Τουρκοκυπρίους, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει από την αρχή τους Ελληνοκυπρίους να μην κάνουν τόσο ανεύθυνα βήματα. Εαν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».

NAVTEX για Κύπρο

Στις απειλές Τσαβούσογλου προστέθηκε ακόμα μία τουρκική πρόκληση, καθώς η Αγκυρα εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX και στέλνει το «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ. Η τουρκική NAVTEX στην ουσία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως χώρα εθνικά κυρίαρχη, καθώς αναφέρεται σε «προσπάθειες για τη νομιμοποίηση παράνομων διεκδικήσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης μέσω της NAVTEX».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στον Τούρκο ομόλογό του, διεμήνυσε ότι «οι απειλές, από όποιον και εάν προέρχονται, είναι μια ένδειξη αδυναμίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα