H πτώση των επενδύσεων «έπνιξε» και την ανάπτυξη

Μόλις 1,8% η αύξηση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, κι αυτή βασισμένη σε τουρισμό – κατανάλωσηΕπιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 1,8% για το 2ο τρίμηνο του 2018, έναντι ρυθμού 2,5% στο 1ο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), πιστοποιώντας τον φαύλο κύκλο στον οποίο παραμένει παγιδευμένη η ελληνική οικονομία! Το θετικό στοιχείο είναι ότι το ΑΕΠ αυξάνεται για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο, χωρίς να δείχνει τάσεις επιστροφής στην ύφεση. Η αύξηση αυτή, όμως, είναι αναιμική και φαίνεται ότι στηρίζεται κυρίως στην εποχική αύξηση του τουρισμού, ενώ την ίδια ώρα οι επενδύσεις στη χώρα μειώνονται αντί να αυξάνονται. 

Συγκεκριμένα, η θετική εικόνα ενισχύεται από την -έστω μικρή- αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1%. Τα κακά νέα, που κρούουν ηχηρό καμπανάκι για τη συνέχεια, είναι η σταθερά κακή εικόνα των επενδύσεων, που «βούτηξαν» κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του πρώτου τριμήνου (10,3%).

Η αναχαίτιση του ρυθμού ανάπτυξης γίνεται πιο εμφατική, δεδομένου ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναθεώρησε επί τα βελτίω τις επιδόσεις του 1ου τριμήνου (στο 2,5%, έναντι 2,3% της ανακοίνωσης του Ιουνίου).

Συνολικά, το 2018 η κυβέρνηση στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγιζε στις καλοκαιρινές προβλέψεις της άνοδό του κατά 1,9%.

Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., πάντως, η επίτευξη του στόχου για άνοδο του ΑΕΠ 2% στο σύνολο του έτους προϋποθέτει ότι τα δύο επόμενα τρίμηνα αυτή θα είναι τουλάχιστον στο 1,8%, αλλά και ότι βεβαίως δεν θα υπάρξουν άλλες αναθεωρήσεις προς τα «κάτω» για το 1ο εξάμηνο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα