ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Οι αναγνώσεις των γκάλοπ και η αναγκαία στάση της ΝΔΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Τα ευρήματα των πρώτων φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων -αδημοσίευτων για την ώρα, αλλά έχουμε τις πληροφορίες μας- περιέχουν κατά βάση καλά νέα για τη Ν.Δ., ωστόσο δεν επιτρέπουν επ’ ουδενί τη δημιουργία εφησυχασμού. Η κεντροδεξιά παράταξη εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές του 2019 με μια αξιοσημείωτη διαφορά από τον αντίπαλό της ΣΥΡΙΖΑ (με τον οποίο θα οδηγήσουν την κούρσα μαζί μέχρι τέλους), ο Κυριάκος άρχισε να «κλέβει» δειλά δειλά κοψοχέρηδες ψηφοφόρους του κ. Τσίπρα (θα ήταν περισσότεροι αν δεν τον υπονόμευε η ακροδεξιά τάση του), ωστόσο η επιμέρους μελέτη ορισμένων στοιχείων που τέθηκαν υπόψη μας δικαιολογεί μόνο συναγερμό και σε κάθε περίπτωση όχι αλαζονεία. Οι εκλογές που έρχονται θα είναι δύσκολες. Δύσκολες, γιατί ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει γενναίο πακέτο παροχών στην Εκθεση: Εμπροσθοβαρές και άμεσα υλοποιήσιμο κατά το 1/4, προεκλογικό και κατά τούτο αβέβαιο το υπόλοιπο 3/4. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σκανδαλολογία και τις διαχωριστικές γραμμές που θα ορθώσει με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα προσπαθήσει να «τσιμεντάρει» τη βάση του. Στην πραγματικότητα, θα επιδιώξει να αφαιρέσει ζωτικό χώρο από τον «ετοιμοπόλεμο» Κυριάκο Μητσοτάκη, με τελικό στόχο να αλλοιώσει τον συσχετισμό της βεβαίας ήττας. Να μειώσει τη διαφορά.

Εχοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζω ότι σαφώς και έχει αξία πως η Ν.Δ. προηγείται με ικανή διαφορά, έστω και αν οριακά δεν είναι διψήφια. Σαφώς και έχει αξία ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται απευθείας προς τη Ν.Δ. Σαφώς και έχει αξία η συντριπτική διαφορά στην παράσταση νίκης. Ομως, η κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως την κινητικότητα που αναπτύσσεται στα νώτα της. Το γεγονός ότι στην πρώτη απόρρητη μέτρηση εμφανίζεται να έχει μικρές διαρροές προς το ΚΙΝ.ΑΛ. της Φώφης Γεννηματά, αλλά και -αξιοπερίεργο εύρημα- προς τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου. Πρέπει, επίσης, να προσέξει ότι, ευτυχώς, σε μικρό, απειροελάχιστο ποσοστό για την ώρα πολίτες δηλώνουν αυθορμήτως ότι θα ψηφίσουν Φαήλο Κρανιδιώτη, Κυριάκο Βελόπουλο, Γιώργο Καρατζαφέρη. Αν δεν «σκοτώσεις» νωρίς νωρίς το ρεύμα προτού γίνει τάση, μετά τρέχεις. Πρέπει, επίσης, να διερευνήσει -αν ισχύει βεβαίως- πού οφείλεται το γεγονός της ελαφράς αύξησης της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της αμυδράς βελτίωσης της εικόνας του πρωθυπουργού. Η στήλη νομίζω έχει την απάντηση.

Στις 31 Ιουλίου, παρατηρώντας το μπαράζ επιθέσεων που δεχόταν ο πρωθυπουργός για την πυρκαγιά στο Μάτι, γράφαμε: «Οταν θα απομακρυνθεί για λίγο το νέφος της αντιπαράθεσης και καθίσει η σκόνη, έχω την εντύπωση ότι θα βρεθούμε μπροστά σε νέα δεδομένα. Μεταξύ αυτών, στην αύξηση της συσπείρωσης των συριζαίων ψηφοφόρων. Η καθολική επίθεση που δέχεται ο Τσίπρας αυτή την εποχή έχει ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του. Ακόμη και αυτοί που είναι θυμωμένοι μαζί του δεν αντέχουν να “τρώει” τόσο επικοινωνιακό ξύλο και αντιδρούν».
Αν πράγματι, λοιπόν, έχει αυξηθεί κατά τι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή οφείλεται στις υπερβολές και τη μανία του συστήματος: Ιδια στο δημοψήφισμα του 2015, ίδια και στις πυρκαγιές του 2018. Ολα τα παραπάνω δεν είναι απειλητικά για τη Ν.Δ., αν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και κατά περίπτωση. Εύκολα εξουδετερώνονται. Αν, όμως, υποτιμηθούν, τότε όλα μαζί μπορεί να κάνουν ζημιά στην τελική ευθεία. Η Ν.Δ. -θυμίζω- στοχεύει στην αυτοδυναμία, όχι στην πρωτιά απλώς. Συναγερμός, λοιπόν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα