Νέα «βόμβα» για τα δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Λένε ψέματα τα δυο κόμματα αφού δεν τα εξυπηρετούν. Στα δικαστήρια η Τράπεζα Πειραιώς για να διασφαλίσει τις οφειλέςΗ Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απειλούνται με νέα «βόμβα» και αυτή δεν είναι άλλη από τα θαλασσοδάνεια που είχαν πάρει τα δύο κόμματα από τις τράπεζες, με μοναδικές εγγυήσεις τη χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη τράπεζα που κατέθεσε (και κέρδισε) αγωγή σε βάρος της Ν.Δ. ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέβαλε και χαρτόσημο που έφτασε το 1.000.000 ευρώ, στην οποία η Νέα Δημοκρατία (όπως και το ΠΑΣΟΚ) οφείλει τα περισσότερα χρήματα, μια και ήταν αυτή που απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα και τη Marfin – Egnatia, αναλαμβάνοντας επίσης και τα θαλασσοδάνειά τους. 

Η αποκάλυψη της καταδίκης της Ν.Δ., που έγινε για να διασφαλίσει η τράπεζα (όπως είχε προαναγγείλει στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ) τις οφειλές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέρνει νέους πονοκεφάλους στην Πειραιώς, καθώς, αν γινόταν εκτελεστή άμεσα (αναμενόταν κατάθεση έφεσης), θα υπήρχε αυτομάτως δέσμευση των λογαριασμών και των επιχορηγήσεων, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα στην πράξη την πτώχευση του κόμματος!

Ισως αυτός να ήταν ο λόγος του τετ α τετ που είχαν πρόσφατα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σε εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας. Από την άλλη, βέβαια, καταρρίπτεται το αφήγημα που καλλιεργούσαν στη Ν.Δ. ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του κόμματος και όλα πάνε… καλά, καθώς έχουν γίνει σχετικές ρυθμίσεις!

Η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ αποκάλυψε ότι το συνολικό χρέος των κομμάτων προς τις τράπεζες ανέρχεται στα 418.000.000 ευρώ. Από αυτά, τα 402.000.000 δεν εξυπηρετούνται και σχεδόν όλο το ποσό αφορά τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει στις τράπεζες 210.800.000 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ 189.700.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα χρέος που φαίνεται ότι μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου.

Νομικές διαδικασίες

Τη μερίδα του λέοντος στις δανειοδοτήσεις κομμάτων έχει η Τράπεζα Πειραιώς. «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οφείλουν στην Πειραιώς 131.000.000 και 108.000.000 αντίστοιχα. Τα δύο πρώτα δάνεια προς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι καταγγελμένα.

Επομένως, έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για να μπορέσουμε να εισπράξουμε ό,τι εισπράξουμε» ανέφερε τον Ιούλιο του 2017 στην Εξεταστική Επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλος, ξεχνώντας βέβαια να υπολογίσει τις προσαυξήσεις. Μαζί με τους τόκους υπερημερίας το ποσό αυτό αυξάνεται σημαντικά και ξεπερνά συνολικά τα 300.000.000 ευρώ. Παρότι τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται από το 2011 και το 2012, η Πειραιώς αποφάσισε να τα καταγγείλει αρκετά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016.

Να σημειώσουμε ότι το 2016 και το 2017 η Ν.Δ. είχε στείλει στην Τράπεζα Πειραιώς επιστολές, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αιτηθήκαμε εκ νέου από την τράπεζα τη ρύθμιση της οφειλής μας με βάση τους όρους που περιλαμβάνονται σε αυτήν και την καλέσαμε να εξεύρουμε από κοινού μία λύση που να διασφαλίζει τα συμφέροντα αμφοτέρων των μερών».

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι στα χέρια ξένων funds θα περνούσαν «κόκκινα» δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αν δεν αποκάλυπτε το παρ’ ολίγον σκάνδαλο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, όπως ομολογούν κύκλοι της Attica Bank, η οποία θα προχωρούσε στην πώλησή τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα