«Καλπάζουν» τα νοσήματα του σεξ

SOS από τη Δερματολογική Εταιρία: Παρουσιάζουν έξαρση ασθένειες που μεταδίδονται με την ερωτική επαφήΑπό τη
Ρίτα Μελά

Σε έξαρση είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Δερματολογική Εταιρία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σεξουαλική Υγεία που έχει καθιερωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου από το 2010, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η ΕΔΑΕ επικαλείται στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), σύμφωνα με τα οποία τα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων έχουν αυξηθεί. Την πρώτη θέση στη λίστα, μάλιστα, κατέχουν η γονόρροια, η σύφιλη και τα χλαμύδια, καθώς τα κρούσματα από τα συγκεκριμένα νοσήματα σημείωσαν αύξηση 10% σε σχέση με το 2016.

Τα χλαμύδια αποτελούν το πιο συχνό μεταδιδόμενο νόσημα, ειδικά σε γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών (45% των κρουσμάτων), τις οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα, σε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή σε χρόνιο πυελικό πόνο.

Η σύφιλη έχει αυξηθεί σε ποσοστό 76% από το 2013. Στόχος είναι να ενισχυθεί η εκπαίδευση των σεξουαλικά ενεργών πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν τα κατάλληλα μηνύματα προσυμπτωματικού ελέγχου, θεραπείας και πρόληψης.

Για τον λόγο αυτόν, η ΕΔΑΕ, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο δέρμα!», επισημαίνει και πληροφορεί για τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς η σεξουαλική υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ψυχικής και της σωματικής υγείας του ανθρώπου και της ποιότητας ζωής του.

Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος είναι ο πιο ειδικός και κύρια μέριμνά του είναι η πληροφόρηση για την πρόληψη και, αν χρειαστεί, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σημειώνεται ότι τα πιο διαδεδομένα είναι ο ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)-κονδυλώματα, ο έρπης γεννητικών οργάνων, ο ιός μολυσματικής τερμίνθου, η γονόρροια, η σύφιλη, οι ουρηθρίτιδες, η φθειρίαση του εφηβαίου (ψείρες), τα χλαμύδια, ο ιός του AIDS (HIV) και οι ηπατίτιδες (Β, C).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα