Τα Βαλκάνια πάνε Συκιές και Νεάπολη!

Για 19η χρονιά οι μουσικές εκδηλώσεις ενώνουν πολιτισμούς, με σεβασμό στη διαφορετική ταυτότητα των λαώνΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να έχουν και σήμερα ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση και αξία. Εξακολουθούν να θρέφουν τους διεθνείς ανταγωνισμούς των σημερινών υπερδυνάμεων, να γίνονται το έδαφος όπου καλλιεργούνται εθνικιστικές αντιλήψεις, μεγαλοϊδεατισμοί και θρησκευτικές εντάσεις. Εξακολουθούν να έχουν αδύναμες κρατικές οντότητες, οι οποίες εύκολα μπορούν να γίνουν αποσταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

Απέναντι σε αυτά τα Βαλκάνια, η δική μας Βαλκανική Πλατεία γίνεται χώρος φιλίας και συνύπαρξης. Η δική μας Βαλκανική Πλατεία είναι ο μεγάλος κύκλος εκδηλώσεων που ενώνει λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες, μαθαίνοντας να ζούμε μαζί, να φιλοτεχνούμε και να προσθέτουμε ψηφίδες στο μεγάλο παζλ της φιλίας, με την καθεμιά ψηφίδα να έχει τη δική της σημασία και αξία στο πολύχρωμο και πολυπολιτισμικό παζλ των Βαλκανίων».

Κάπως έτσι μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος Νεάπολης 0 Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, στα επίσημα εγκαίνια της φετινής Βαλκανικής Πλατείας την περασμένη Κυριακή, σε Νέαπολη και Συκιές, επιμένοντας στον σεβασμό απέναντι στη διαφορετική ταυτότητα των λαών και στην αρμονική συνύπαρξή τους. Εδώ η Ιστορία παντρεύεται με τον πολιτισμό και νεότεροι λαμβάνουν γνώση από τους παλιούς μέσα από όμορφες μνήμες που αποτυπώνονται με χορούς και τραγούδια, με μαρτυρίες και σημάδια της ψυχής.

Τέχνες και… ποντιακές γεύσεις

Ο συγκεκριμένος θεσμός, ο οποίος μετρά τα 19 χρόνια του, θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη δόθηκε με τη μεγάλη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», αφού προηγήθηκε ο προάγγελος με παρέλαση από συλλόγους και μουσικά σχήματα στην πλατεία Ειρήνης, στη Νεάπολη. Απόψε, Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, θα απολαύσουμε συναυλία με την Bilja Krstić από τη Σερβία και τους Gadjo Dilo από την Ελλάδα στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, στις 21.00.

Αύριο Πέμπτη, το συγκρότημα Oratniτza από τη Βουλγαρία και οι δικοί μας Mode Plagal έρχονται ζωντανά, ενώ την Παρασκευή μια συναυλία με τη Rovena Ibrahimi και τον Alban Plovishti από την Αλβανία θα μας ενθουσιάσει. Το ερχόμενο Σάββατο η Ελένη Βιτάλη και ο Νίκος Ζιώγαλας δίνουν τον δικό τους μουσικό παλμό και την Κυριακή ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης μάς προσφέρουν απλόχερα μουσικές με ιστορία.

Επιπλέον, θα υπάρξει κι ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με επίκεντρο τις εικαστικές τέχνες αλλά και την ποντιακή γευσιγνωσία. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι από τις πιο σημαντικές, μια και η αποδοχή του κόσμου είναι μεγάλη και η συμμετοχή του αυξάνεται όλο και περισσότερο. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες έρχονται για να παρακολουθήσουν μεγάλα θεάματα και να ενθαρρύνουν την ελληνική μουσική σκηνή σε συνδυασμό με εκείνη των Βαλκανίων. Αυτός ο σπάνιος «γάμος» κάνει τους επισκέπτες να ξεχνούν όσα μας χωρίζουν και να επιμένει σε εκείνα που πραγματικά μας ενώνουν, παρά τις διαφορετικές κουλτούρες μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα