Αντιπερισπασμοί

Προεκλογικά κόλπα με ανεφάρμοστες εξαγγελίεςΑπό τον
Αντώνη Αντωνάκο

Mάλλον φταίει ο καύσωνας. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο «μεταρρυθμιστικός οίστρος» που καταλαμβάνει κάποιους υπουργούς Παιδείας καλοκαιριάτικα. Το 1997 ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης νομοθέτησε το απόλυτο χάος με το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Τριάντα πέντε ώρες στο σχολείο και άλλες 20 στο φροντιστήριο απαιτούνταν από τους «πιο σκληρά εργαζόμενους Ελληνες» για να αντεπεξέλθουν στον εκπαιδευτικό γολγοθά, εξ ου και το «Κάτσε καλά, Γεράσιμε».

Είκοσι ένα χρόνια μετά, παλιές «νέες ιδέες» επανέρχονται στην επιφάνεια σε ένα νέο πείραμα στου «κασίδη το κεφάλι». Το 1982, στον βωμό της «αριστερής» διακυβέρνησης, εισήχθησαν για πρώτη φορά στο Λύκειο η Πολιτική Οικονομία και η Κοινωνιολογία ως μαθήματα δέσμης. Ελλείψει καθηγητών ειδικότητας, τα «διδάσκαμε» -ύστερα από διήμερα σεμινάρια- μαθηματικοί, φυσικοί και φιλόλογοι. Το «προοδευτικό πόπολο» ικανοποιήθηκε και φυσικά τον λογαριασμό τον πλήρωσαν οι μαθητές. Σήμερα η Κοινωνιολογία επανέρχεται μαζί με τις δέσμες, αλλά εισάγεται -έστω και μπασταρδεμένος- ένας νέος «αριστερός» θεσμός, η εισαγωγή στα ΑΕΙ δίχως εξετάσεις. Ετσι, θα έχει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να επαναλάβει στη ΔΕΘ το «Ηταν δίκαιο και γίνεται πράξη».

Ασφαλώς θα ειπωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ότι οι εξαγγελίες θα οριστικοποιηθούν έπειτα από «δημόσια διαβούλευση». Είναι δεδομένο ότι αυτό που θα νομοθετηθεί τελικά, αν ποτέ υπάρξει σχετικό νομοθέτημα, θα έχει διαφορές από τις αρχικές εξαγγελίες. Ομως, ανεξάρτητα από το τι θα προβλέπει η νέα εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», υπάρχει ένα πρωταρχικό και κρίσιμο ερώτημα: Πόσο πιθανό είναι ό,τι σχετικό νομοθετηθεί τώρα να εφαρμοστεί; Υπάρχει πιθανότητα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να εφαρμόσει το σύστημα που εξήγγειλε ο κύριος Γαβρόγλου στις εισαγωγικές του 2020;

Ο στοιχειώδης πολιτικός ρεαλισμός λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Μόνο αν επαναλαμβανόταν το προηγούμενο της υπερψήφισης του νόμου της κυρίας Διαμαντοπούλου από την αντιπολίτευση, γεγονός που αποκλείουν -εκτός από το «πολεμικό κλίμα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.- τα προβλεπόμενα από τις εξαγγελίες Γαβρόγλου. Αλλά τότε γιατί η κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία της, εξαγγέλλει κάτι που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί; Η απάντηση είναι απλή: Πρόκειται για προεκλογικό αντιπερισπασμό, ο οποίος θα ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο. Επιπλέον θα μετατοπίσει τη συζήτηση σε θεωρητικό επίπεδο, αφού όποιες συνέπειες του νέου νόμου θα ισχύουν από τη σχολική χρονιά 2019-2020. Μετά τις εκλογές δηλαδή.

Είναι ο πρώτος από μια σειρά αντιπερισπασμών που θα ακολουθήσουν. Προβλέψιμοι είναι, εκτός από τα σκάνδαλα, η τροποποίηση του Συντάγματος και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό που απαιτείται είναι η αντιπολίτευση και τα μη κυβερνητικά ΜΜΕ να μην πέφτουν στην παγίδα. Οι «φαιδρές» εξαγγελίες-αντιπερισπασμοί απαιτούν αντίστοιχη αντιμετώπιση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα