Οι Πυξ Λαξ γιορτάζουν τα… 30!

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας μιλούν στη «δημοκρατία» για όσα έζησαν τότε και όσα νιώθουν σήμεραΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Ξεκίνησε από πλάκα. Είπαμε “μπορούμε να ξαναγράψουμε, μπορεί να βγει κάτι πλέον;”. Αλλωστε, οι Πυξ Λαξ ήταν πάντα μια ομάδα πολύ δημιουργική. Ο ένας άρχιζε και ο άλλος συμπλήρωνε. Δεν πηγαίναμε για τα super hits, αλλά για να περάσουμε καλά. Το καλοκαίρι θα κάνουμε πολλές συναυλίες στις μεγάλες πόλεις, με φθηνό εισιτήριο για τον κόσμο. Εχουμε πει ότι, όσο αντέχουμε, ανά δέκα χρόνια, θα κάνουμε αυτό το πράγμα.

Το κενό του Μάνου είναι σημαντικό, αλλά σίγουρα θα ήθελε κι αυτός να ενώνεται η ομάδα κάθε τόσο. Δεν ξαναβρισκόμαστε για να συνεχίσουμε κάτι, αλλά για να γουστάρει ο κόσμος, για να γίνει μια γιορτή με τα παλιά τραγούδια μας και μετά καθένας θα ξαναπάρει τον δρόμο του». Αυτό μου είχε πει ο Μπάμπης Στόκας λίγο πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή περιοδεία του με τους Πυξ Λαξ για τα 30 χρόνια τους. Και έφτασε η στιγμή!

Απόψε το βράδυ, το PAOK Sports Arena στη Θεσσαλονίκη θα ντυθεί στα χρώματά τους και στις μουσικές τους. Είναι σίγουρα το συγκρότημα που έγινε σύνθημα, που έγινε θρύλος, που συνδέθηκε με την εφηβεία πολλών από εμάς, που εξακολουθεί να κυλά στις φλέβες μας ως ένα από τα πιο αγαπημένα σημάδια, που κέρδισε δικαίως τον τίτλο της πιο δημοφιλούς και επιδραστικής μπάντας στην ελληνική μουσική σκηνή. Οι Πυξ Λαξ έρχονται με δύναμη από τα παλιά για να κάνουν στη Θεσσαλονίκη μια μεγάλη γιορτή, έπειτα από αρκετές συναυλίες που προηγήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Αξιζε τον κόπο

«Υπήρξαμε πολύ τυχεροί που προέκυψε στη ζωή μας αυτή η τόσο μεγάλη και υπέροχη διαδρομή. Πιστεύω ότι δεν θα ήμασταν οι ίδιοι άνθρωποι, ούτε θα είχαμε εκπαιδευτεί ώστε να γνωρίζουμε, αν δεν υπήρχε αυτό το συγκρότημα στη ζωή μας. Η όλη πορεία έμοιαζε με οδοστρωτήρα, ο οποίος πέρασε από πάνω μας, αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο» εξομολογείται ο Φίλιππος Πλιάτσικας, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όσα έζησε με τους Πυξ Λαξ. Εμείς ζήσαμε μέσα από τα τραγούδια τους τους έρωτες, τις απογοητεύσεις, την αισιοδοξία και τη μελαγχολία, και, μολονότι εκείνοι επιστρέφουν αραιά πια ως γκρουπ στη σκηνή, είναι γεγονός ότι «οι παλιές αγάπες» δεν χάνονται ποτέ και επιστρέφουν όταν τις χρειαζόμαστε για να μας δώσουν ξανά ζεστασιά και φως. «Δεν συνδέεται η σχέση μεταξύ των ανθρώπων, έτσι κι αλλιώς, με ένα τραγούδι.

Οσοι έχουν ακούσει ενδελεχώς τη δουλειά του συγκροτήματος στο σύνολό της μπορούν εύκολα να αντιληφθούν τη σχέση που είχαμε και έχουμε» δηλώνει ο Φίλιππος, γιατί για εκείνον είναι δύσκολο με ένα τραγούδι αγαπημένο να περιγράψει τη χημεία, την αγάπη και την καθημερινότητα των Πυξ Λαξ. Οσο για το μυστικό της επιτυχίας τους; Επιμένει ότι δεν υπάρχουν μυστικά, ούτε μαγικές συνταγές. «Εμείς επιλέξαμε μια διαδρομή χωρίς κόμπλεξ και φοβίες για να είμαστε αρεστοί σε όλους και πράξαμε με αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ μας, αλλά και με σεβασμό απέναντι στους ακροατές, για να ακούν στο τέλος το αποτέλεσμα μιας ειλικρινούς απεύθυνσης».

Ξεχωριστή οικειότητα

Αυτό το έχουμε βιώσει μάλιστα σε όλο του το μεγαλείο, αφού σε κάθε reunion τους ο κόσμος ουρλιάζει τους στίχους τους και πορώνεται με τις συνθέσεις τους, μέσα σε μια οικειότητα πολύ ξεχωριστή. Οσο για τον Μάνο Ξυδούς, που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και μια οκταετία, ο Φίλιππος Πλιάτσικας δεν ξεχνά, όπως και κανείς άλλος από το συγκρότημα. «Οπως έχουμε πει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ο Μάνος μάς λείπει πάρα πολύ – και όχι μόνο πάνω στη σκηνή. Κυρίως, μας λείπει η παρουσία του μέσα στη ζωή μας. Αφορά το μεγαλύτερο υπαρξιακό ερώτημα, το οποίο δεν έχει απάντηση, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτή την έλλειψη, παρά μόνο να εξακολουθούμε να παίζουμε μουσική και να κρατάμε μέσα από τα τραγούδια του τη μνήμη ζωντανή». Από αυτό το τόσο ζωντανό άγγιγμα με τους Πυξ Λαξ… δεν θα λείψει κανείς!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα