Παρέμβαση Τραμπ! Εξι φορές αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»

Παρέμβαση Τραμπ! Εξι φορές α ποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»Επιστολή στον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και στις λίγες γραμμές της αποκαλεί έξι φορές τα Σκόπια «Μακεδονία». Χαρακτηρίζει «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών και προτρέπει τον κ. Ιβανόφ, που αντιδρά, να τη δεχθεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. 

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου. Η “Μακεδονία” έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε. Η συμφωνία και η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Σκοπιανό πρόεδρο ο Ντόναλντ Τραμπ και καταλήγει: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ειδικά όσον αφορά τις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ. Εύχομαι στον λαό της “Μακεδονίας” τα καλύτερα αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Ο Στόλτενμπεργκ

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε χθες βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (σε δείπνο εργασίας) τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Ο κ. Στόλτενμπεργκ λίγες ώρες πριν βρέθηκε στα Σκόπια, δηλώνοντας πως η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την ΠΓΔΜ μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που φάνηκε να ικανοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση Τσίπρα – Στόλτενμπεργκ συζητήθηκαν κι άλλα θέματα, όπως οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα των Σκοπίων απασχόλησε και τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας που συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα. Ο Νίκος Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης», κάνοντας παράλληλα επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε την ελπίδα να επικυρωθεί σύντομα η συμφωνία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα