Τα «μυστικά» του ανακτόρου στη Ζώμινθο!

Η φετινή έρευνα αποκάλυψε ακόμη περισσότερο το υπέροχο κτίσμα και έφερε στο φως νέα μοναδικά ευρήματαΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Την περσινή χρονιά στον μινωικό οικισμό της Ζωμίνθου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη της Κρήτης, ήρθαν στο φως νέες και άγνωστες είσοδοι του ανακτόρου που εντοπίστηκε εκεί. Εφέτος, η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων δρ Εφη Σαπουνά – Σακελλαράκη, η οποία ανασκάπτει με ευλάβεια όλα αυτά τα χρόνια την περιοχή, αποκάλυψε σειρά ευρημάτων, όπως αγγεία, κύπελλα και σφραγίδες, που δίνουν νέα διάσταση της λατρείας στο ανακτορικό κτίριο της Ζωμίνθου.

Οπως κατέδειξε η αρχαιολογική έρευνα, ο φυσικός βράχος επάνω στον οποίο έχει θεμελιωθεί το κτιριακό συγκρότημα είχε λειτουργήσει περίπου από το 2000 π.Χ. ως υπαίθριος χώρος λατρείας με μικρές κατασκευές. Μάλιστα, στα κοιλώματά του οι λατρευτές συνήθιζαν να βάζουν αγγεία και άλλα αφιερώματα, που αποκαλύφθηκαν τη φετινή χρονιά. Μεταξύ αυτών και αγγεία σε μορφή κυπέλλου με δισκοειδή βάση, άλλα άβαφα και κάποια άλλα βαμμένα με μαύρο χρώμα. Σύμφωνα με την ανασκαφέα, η εν λόγω λατρευτική πρακτική ήταν ιδιαίτερα γνωστή από τα μινωικά ιερά κορυφής.

Το κτιριακό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται επάνω στον βράχο, εφέτος… αποκαλύφθηκε ακόμη περισσότερο, μια και στο νοτιοδυτικό τμήμα αποδείχτηκε ότι υπήρχαν διώροφοι και τριώροφοι χώροι με πλακόστρωτα ή ξύλινα δάπεδα πάνω στον βράχο.

Αντικείμενα

Εκεί εντοπίστηκαν πολύτιμα αντικείμενα και σκεύη, όπως χάλκινα εγχειρίδια, σφραγίδες, νομίσματα και λίθινα αγγεία. Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν τμήμα από «κύπελλο κοινωνίας» και ένα χάλκινο κουταλάκι που χρονολογούνται πριν από το 1750 π.Χ.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την εικόνα λατρείας, κατά την άσκηση της οποίας, όπως θεωρεί η ανασκαφέας, ελάμβαναν χώρα και τελετουργικά γεύματα, κάτι που αποδεικνύεται από το πλήθος χυτρών, που χρησιμοποιούνταν πιθανώς για την παρασκευή εδεσμάτων.

Η φετινή ανασκαφή διεύρυνε τη συνολική ανασκαμμένη επιφάνεια κατά 100 τ.μ. και αποκάλυψε και άλλα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς και μοναδικά ευρήματα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται τα τμήματα μεγάλου ρυτού (τελετουργικό αγγείο) σε σχήμα ταυροκεφαλής, ύψους 30 εκ., το οποίο εντοπίστηκε σε ένα από τα δωμάτια της δυτικής πλευράς του κτιρίου. Να θυμίσουμε ότι η αρχαία Ζώμινθος βρίσκεται 7 χλμ. δυτικά των Ανωγείων, σε ύψος 1.187 μέτρων, στον δρόμο που οδηγεί στο οροπέδιο της Νίδας.

Πρόκειται για σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του μινωικού πολιτισμού που ανακαλύφθηκε το 1982 από τους αρχαιολόγους Γιάννη Σακελλαράκη και Εφη Σαπουνά – Σακελλαράκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα