Ολα τα ψέματα του πρωθυπουργού

Στα 25 ευρώ τον χρόνο η πολυδιαφημισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ ελάχιστους αφορούν το τέλος επιτηδεύματος και η μείωση εισφορώνΜ ικρό αποδείχτηκε τελικά το πολυαναμενόμενο καλάθι παροχών του πρωθυπουργού, έτσι όπως το σκιαγράφησε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα θεσπιστούν μόνιμες φοροελαφρύνσεις 770.000.000 ευρώ για το 2019, το «πακέτο» που ανακοινώθηκε δεν ξεπερνά για το 2019 ούτε τα 100.000.000. Οι φοροελαφρύνσεις αφορούν μικρή μερίδα πολιτών, ενώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αναιρείται από άλλα ψηφισμένα μέτρα του Μνημονίου. Ας δούμε πρακτικά τι σημαίνουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού:

• Μείωση έως 50% του ΕΝΦΙΑ για 1.200.000 μικροϊδιοκτήτες, και μάλιστα σε δύο δόσεις, με την πρώτη από την 1/1/2019. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ετήσιο ΕΝΦΙΑ έως 100 ευρώ πληρώνουν περίπου 1.700.000 μικροϊδιοκτήτες. Αρα, το ετήσιο όφελος για αυτούς θα ήταν το πολύ έως 50 ευρώ. Μάλιστα, επειδή η ελάφρυνση αυτή θα δοθεί σε δύο δόσεις, τότε το όφελος είναι έως 25 ευρώ ετησίως. Για τη μεγάλη μερίδα των «μεσαίων» ιδιοκτητών ακινήτων που πληρώνουν σημαντικά ποσά ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει καμιά ελάφρυνση. Η ελάφρυνση αυτή δεν «κοστίζει» δημοσιονομικά περισσότερο από 30.000.000 ευρώ.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς κ.λπ., και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 650 ευρώ για τους αγρότες οι οποίοι υπάγονται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και σε 500 ευρώ για όσους κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων. Οι περισσότεροι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και εξαιρούνται ήδη από το τέλος επιτηδεύματος. Ετσι, η απαλλαγή που εξαγγέλθηκε αφορά ελάχιστο αριθμό αγροτών. Οσο για τις ανενεργές επιχειρήσεις, η εξαγγελία της απαλλαγής είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου, καθώς υπάρχει ήδη η δυνατότητα εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών για ανενεργές επιχειρήσεις, με απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

• Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019. Εδώ, όφελος θα φανεί από το 2020 στην εκκαθάριση του φόρου τους για την προηγούμενη χρήση.

• Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από την 1/1/2021, στο μέσον της θητείας της επόμενης κυβέρνησης.

• Η εξαγγελθείσα μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης (από 20% σε 13,3%) θα ισχύσει μόνο για όσους δήλωσαν εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως ή πάνω από 586 ευρώ τον μήνα και όχι για όσους θα δηλώσουν κάτω από 7.032 ευρώ ετησίως. Ετσι, από τη μείωση την οποία εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας αποκλείονται περίπου στους 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι -σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης- δηλώνουν στην Εφορία εισόδημα έως 7.032 ευρώ. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ρητά έναντι των θεσμών την κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2019. Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι εισφορές των επαγγελματιών υπολογίζονται επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016 και των καταβλητέων εισφορών του 2017, με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016.

Αντίθετα, από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του 100% του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματος του 2017 και των καταβλητέων εισφορών του 2018, με βάση το καθαρό εισόδημα του 2017.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταβλητέες εισφορές το 2019 θα αυξηθούν πάνω από 15% σε σχέση με εκείνες που καταβάλλονται φέτος.

Οι πίνακες με τις μειωμένες εισφορές όπως τις παρουσιάζει το Μαξίμου • Κλικ ΕΔΩ

—-

Κλειστά χαρτιά για συντάξεις, αφορολόγητο και 120 δόσεις

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τρία σημαντικά μέτρα, για τα οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Πρόκειται για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου και τη θεσμοθέτηση μιας νέας ρύθμισης χρεών προς την Εφορία σε έως 120 δόσεις, που θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οσον αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει τα επιχειρήματα για να πείσει τους εταίρους, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της προσωπικής διαφοράς που οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξεις από 1/1/2019.

Προϋπολογισμός

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Θα καταθέσουμε τον Προϋπολογισμό με μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και τότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν θα πιάναμε τον στόχο ούτε το 2018 ούτε το 2019».

Σχετικά με το αν κοπεί εκ νέου το αφορολόγητο όριο, δήλωσε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο με ασφάλεια. Η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι κάτι που θα επιτευχθεί, εάν συνεχιστεί η σοβαρή σταθερή πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου, διότι στον πυρήνα του σχεδίου Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ και το σχέδιο Πινοσέτ».

—-

Παραδιάς: Χωρίς τέλος ο εφιάλτης για τους ιδιοκτήτες

Η μείωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 30%-50% δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες. Αντιθέτως, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την ελάφρυνση των μικρότερων ιδιοκτησιών κατά 70 € ετησίως! Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς και κάνει λόγο για «νεκρανάσταση» του εφιαλτικού σεναρίου της ΔΕΘ του 2014. Ενα «παράλογο και εφιαλτικό σενάριο», όπως λέει, «μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με εξαπλάσια δημοσιονομική απόδοση».

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ, με στόχο:

• Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50% του σημερινού, σε μία τετραετία, κατά ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως!

• «Εrga omnes» μείωση του ΕΝΦΙΑ! Οποια μείωση υιοθετηθεί να είναι αληθινή και να αφορά εξίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης.

• Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και της σκανδαλώδους φοροασυλίας τής εκτός σχεδίου γης.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα