«Κύρια πύλη μεταφοράς ενέργειας η ΝΑ Ευρώπη»

Ομιλία Σταθάκη σε ενεργειακό φόρουμΤον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια νέα εποχή ιστορικής μετάβασης του ενεργειακού τομέα, και τις συνεργασίες που αναπτύσσονται παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο διεθνές συνέδριο «Southeast Europe Energy Forum», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. 

Ο κ. Σταθάκης επικεντρώθηκε στα μεγάλα έργα κομβικής σημασίας, που αφορούν την προώθηση διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και εναλλακτικών οδών διέλευσης, με στρατηγικό διεθνές ενδιαφέρον και σημειώνουν σημαντική πρόοδο: Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι σωλήνες για την κατασκευή του έχουν πλέον συγκολληθεί στο 90% της διαδρομής και η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με αζέρικο αέριο.

Κατασκευή

Το Διασυνδετήριο Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από το TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την επέκταση στα Βαλκάνια. Εχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του έργου και σύντομα ξεκινά η κατασκευή του. Η κατασκευή γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Σερβίας, που θα ενισχύσει τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας και θα συμβάλει στην υλοποίηση του συστήματος «Κάθετου Διαδρόμου». Η κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια. 

Ο αγωγός EastMed, για τον οποίο έχουν προχωρήσει οι επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς σε Κύπρο και Ισραήλ για την προώθηση του έργου. Υπάρχει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο στο Ισραήλ μέσα στον Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα