Ποιον υπηρετείτε, κύριε Αβραμόπουλε;

Οι δηλώσεις του Ελληνα επιτρόπου για τον Ιταλό υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι

Από τον
Δημήτρη Παπαγεωργίου*

Κληθείς πρόσφατα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να σχολιάσει δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ότι θα στείλει πίσω μισό εκατομμύριο μετανάστες, τόνισε: «Ο κ. Σαλβίνι είναι έξυπνος άνθρωπος και οι έξυπνοι άνθρωποι πρέπει να παράγουν πάντα έξυπνες ιδέες. Αλλά αυτές οι ιδέες πρέπει πάντα να βασίζονται σε αρχές, όραμα και αίσθηση του καθήκοντος… Ορισμένοι πολιτικοί πιστεύουν στην επιστροφή σε εθνικές πολιτικές, αλλά αυτό δεν αποδίδει. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο… Είναι πολύ σημαντικό ορισμένοι ηγέτες να το ξεκαθαρίσουν αυτό στο μυαλό τους: Ποιον θέλουν να υπηρετήσουν; Διότι ως τώρα όλες αυτές οι προτάσεις από πολιτικούς ηγέτες δεν με βοηθούν να ανοίξω έναν νέο δρόμο, προκειμένου να αντιμετωπίσω αυτά τα ζητήματα».

Τα παραπάνω λόγια του Δ. Αβραμόπουλου είναι μια αρκετά διαφωτιστική ματιά στη νοοτροπία όχι μόνο της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας αλλά και του γιατί στη χώρα μας η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης έναντι ενός κόμματος που πριν από λίγα χρόνια έμπαινε δεν έμπαινε στη Βουλή. Ρωτά ο κ. Αβραμόπουλος τον Σαλβίνι ποιον θέλει να υπηρετήσει. Προφανώς δεν έχει ακούσει την απάντηση του Ιταλού ηγέτη (όχι της Λέγκας αλλά του έθνους του) ότι υπηρετεί τους Ιταλούς πολίτες. Θα είχε ενδιαφέρον να ρωτήσει κάποιος τον κ. Αβραμόπουλο ποιον ο ίδιος θεωρεί ότι υπηρετεί. Και στοιχηματίζω ότι η απάντησή του δεν θα είναι εξίσου ξεκάθαρη όπως αυτή του κ. Σαλβίνι. Θα μας μιλήσει για κάποια νεφελώδη «ιδεώδη», δήθεν ευρωπαϊκά, αλλά στην πραγματικότητα ιδεώδη μιας μικρής αυτοαναπαραγόμενης ελίτ. Θα μας μιλήσει για τους «Ευρωπαίους πολίτες». Θα μιλήσει για γενικότητες. Οπως έχουμε συνηθίσει να μιλούν οι πολιτικοί.

Από πού αντλεί τη βεβαιότητα ο κ. Αβραμόπουλος ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, όταν επί δικής του θητείας -και είμαι σίγουρος εν μέρει λόγω δικής του πολιτικής στάσης στην Ε.Ε.- ορθώθηκαν ξανά όχι μόνο σύνορα (βλ. αναστολές της Συνθήκης Σένγκεν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα) αλλά και φράχτες, που ως σκοπό έχουν να προστατέψουν τα εθνικά σύνορα από τις αποτυχίες του μηχανισμού του οποίου είναι προϊστάμενος; Είναι τουλάχιστον αστείο για μια χώρα όπως η Ελλάδα, συνοριακή χώρα του Νότου της Ευρώπης, να εκπροσωπείται στην Ε.Ε. από τον άνθρωπο ο οποίος δουλεύει κατά των συμφερόντων όλων των συνοριακών χωρών της Ευρώπης. Που επιτίθεται σε όποιον προσπαθεί να βάλει κανόνες, όπως κάνει ο κ. Σαλβίνι.

Και οι ευθύνες δεν είναι μόνο του κ. Αβραμόπουλου. Ο οποίος φυσικά και δεν θεωρεί ότι υπηρετεί τους Ελληνες πολίτες. Ανήκουν σε όλους αυτούς οι οποίοι εξέθρεψαν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

*Δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα